Dijous, 22 d'Abril de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El projecte Vinyes per calor incorpora una màquina que recull la poda neta, condició indispensable per a obtenir un bon combustible

Vinyes per calor, el projecte emmarcat dins del programa europeu Life que vol convertir les restes de la poda en combustible per a calderes de biomassa, continua el seu camí a les vinyes del Penedès. A l’espera de crear un prototip eficient que faci la pre poda i la reculli sense passar pel terra, el programa ha llogat una màquina que recull la poda de la vinya amb un rasclet i en situació alçada, aconseguint així un tall net de les vergues i evitant l’entrada al dipòsit de terra i pedres.

La màquina ha estat llogada a una empresa de Lleida que es dedica a la recollida de residus agrícoles, però prové d’Itàlia, on l’ús d’aquest tipus de restes com a matèria prima per a fer biomassa, està més assentat. La idea és adquirir-la a l’estiu i que exerceixi de complement al prototip que s’ha de crear.

L’empresa Savia Energía porta el desenvolupament del projecte Vinyes per calor a les caves Vilarnau de Sant Sadurní d’Anoia. El seu gerent, Daniel Cerveró, explica la importància de que el sarment no contingui residus per alimentar correctament la caldera de biomassa.

Vinyes per calor és un projecte liderat per l’Ajuntament de Vilafranca amb la participació de varis agents: la cooperativa Nou Verd recull la matèria prima que extreu de les 3.000 hectàrees de vinya de la cooperativa COVIDES i el clúster vitivinícola INNOVI exerceix d’enllaç entre el programa i els cellers que, com Vilarnau, s’han instal·lat o s’instal·laran una caldera de biomassa per abastir-se d’energia tèrmica. Des de Nou Verd, Ton Grau recorda l’objectiu de Vinyes per calor.

Per la seva part, Daniel Cerveró explica gràficament el sentit del projecte.

Els responsables del projecte creuen que una hectàrea de vinya de varietats autòctones pot generar entre dues i dues tones i mitja de restes en verd, mentre que les varietats foranies, amb vergues més fines, poden generar al voltant d’una tona.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: