Dilluns, 22 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Unió de Pagesos denuncia una davallada injustificada del preu en origen del vi de taula

Unió de Pagesos alerta de la davallada dels preus en origen del vi de taula a Catalunya i a la resta de l’Estat, en els últims mesos.

Actualment, la cotització del vi negre se situa al voltant de 2,9 euros/hectograu, un 38% més baixa que a l’agost del 2013, i la del vi blanc sobre 2 euros/hectograu, un 58% menys, segons dades del ministeri d’Agricultura.

El responsable de la vinya d’Unió de Pagesos a l’Alt Penedès, Josep Marrugat, explica que la causa d’aquests preus baixos del vi de taula, que representa una mitjana del 60% de tot el vi elaborat a l’Estat, és en bona part conseqüència de la posició de domini que exerceix la gran indústria, ja que en el mercat no es donen circumstàncies objectives perquè s’hagin reduït tant.

 

Aquesta situació de domini es veu afavorida, segons Unió de Pagesos, per la falta de transparència dels mercats i la desinformació que provoca el retard de diversos mesos en la publicació de les dades del Ministeri.

En aquest sentit, Unió de Pagesos demana al ministeri d’Agricultura més agilitat a l’hora de fer públiques les estadístiques, amb l’objectiu que el sector de la vinya i el vi tingui un coneixement realista de la situació de cada campanya.

 

Per al sindicat, també cal un desenvolupament i una aplicació eficaços de la Llei de millora de la cadena alimentària per contrarestar la posició dominant de l’agroindústria, així com prioritzar la inversió, promoció i comercialització del Pla de suport vitivinícola i dels Plans de desenvolupament Rural (PDR) per als cellers que, mitjançant relacions contractuals estables amb els productors, contribueixin a un funcionament equilibrat dels mercats.

Al Penedès afecta sobretot la davallada del preu del vi negre, segons Marrugat. El responsable de la vinya d’Unió de Pagesos afegeix que un bon preu per al vi amb DO i per al vi de taula, garantiria una més bona valoració del raïm.

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: