Dimecres, 24 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Josep Martí recull l’origen i la història dels prop de 400 carrers de Vilafranca en un llibre

Es titula Els carrers de Vilafranca del Penedès i està estructurat en format de diccionari.

El volum recull l’origen del nom i la història de tots i cadascun dels carrers de la Vilafranca actual, a excepció de 3 carrers dels quals no n’ha trobat cap rastre. Són els carrers Moret, Pines i el carrer de la Paloma.

Josep Martí, que es declara “escriptor aficionat”, ha partit dels treballs previs de Pere Regull, l’avi de l’actual alcalde, o d’Antoni Massanell per posar al dia els 397 carrers que hi ha en l’actualitat.

Després d’aquesta ingent tasca, Martí lamenta constatar que al posar nom als carrers no s’ha primat als vilafranquins de mèrit.

 

Josep Martí també recull l’anècdota del carrer sant Francesc que no existeix al nomenclàtor de carrers de Vilafranca, perquè encara que molta gent l’anomena així és el carrer de sant Pere.

Respecte la tria dels noms dels carrers de Vilafranca, Martí diu que sovint el desconcerta i explica el cas del carrer Oviedo.

 

El llibre, que compta amb nombroses il·lustracions, està prologat per un text de l’historiador Josep Bosch titulat “L’origen de Vilafranca del Penedès i la seva organització urbana”. Tant Pep Bosch, com el periodista Antoni Ribas van acompanyar Martí en la presentació del llibre, divendres passat a Vinseum.

L’edició del volum ha anat a càrrec de l’editorial vilafranquina Andana.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: