Divendres, 24 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Un estudi fet al Penedès prova la viabilitat de generar energia tèrmica per a nuclis rurals amb restes de vinya i biomassa forestal

L’estudi ha estat dinamitzat per l’empresa d’enginyeria penedesenca CEFINER amb la participació de la Federació d’ADF Penedès Garraf, l’Agrupació de Defensa Vegetal Sant Llorenç d’Hortons Penedès Superior, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals de la UAB i l’empresa de reciclatge i biomassa de Santa Fe del Penedès Monreser.

L’objectiu del projecte és avaluar el potencial ús dels residus de vinya, sarments i ceps envellits, complementat amb biomassa forestal, per a la generació d’energia tèrmica. Aquesta energia tindria un ús social, perquè la idea és fer-la arribar a nuclis de l’Alt Penedès que no tenen accés al gas natural i, segons els responsables de l’estudi, és totalment viable.

En definitiva, se seguiria el model del municipi osonenc de Sant Pere de Torelló on, a través d’una canonada subterrània es distribueix aigua calenta a 90 graus pels 500 habitatges del poble i el seu nucli industrial.

El principal dubte que generava aquesta proposta en el cas del Penedès era si hi havia prou residu de vinya per a alimentar les calderes de biomassa que escalfarien l’aigua. Per això la biomassa forestal es converteix en el complement ideal.

Segons l’estudi, un municipi amb una superfície de vinya propera a la mitjana de la comarca com Sant Llorenç d’Hortons podria generar 750 tones de sarment i 7.500 tones acumulades de ceps. Pel que fa a la biomassa forestal, els ADF’s calculen un potencial d’explotació a l’Alt Penedès que ronda les 3.000 tones anuals.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: