L’Alt Penedès rebrà mig milió d’euros de la convocatòria europea Life + 2013 pel projecte Vinyes per calor
Segons l’ajuntament de Vilafranca, per primer cop a Europa, un territori s’organitza amb un projecte comú que busca generar energia sostenible a través d’un residu com és el que genera la vinya.
L’Alt Penedès, a través de la coordinació de l’Ajuntament de Vilafranca i amb la participació de la cooperativa vinícola Covides, les cooperatives d’inserció laboral Nou Verd i Nou set i el clúster vitivinícola Innovi, vol treure rendiment de les 30.000 tones de vergues que es calcula que generen les vinyes de la comarca. Es tractaria de convertir-les en combustible per a alimentar les calderes de biomassa que s’aniran instal·lant als cellers i caves del territori que hi estiguin interessats. Aquest projecte, anomenat Vinyes per calor (Vineyard4heat), ha estat seleccionat per la Unió Europea dins de la convocatòria 2013 de l’únic programa que dedica al medi ambient, el Life +. La selecció suposa que la comarca rebrà 500.000 euros, una part important de la inversió inicial que preveuen que costarà la posada en marxa de la iniciativa, que se situa a l’entorn del milió dos-cents mil euros. Els ajuts europeus valoren la promoció econòmica, la cura del medi ambient i la creació d’ocupació i, segons l’alcalde de Vilafranca Pere Regull, Vinyes per calor acompleix tots els requisits.
Tot i que s’han de tancar els convenis que regiran el projecte, Vinyes per calor s’ha de desenvolupar durant els dos propers anys; i ja hi ha, segons l’equip de govern de Vilafranca, diverses empreses interessades en instal·lar-se la caldera de biomassa. A més, a nivell municipal, la capital de l’Alt Penedès preveu instal·lar una caldera a La Girada per a subministrar de calor l’escola Dolors Piera, els jutjats, l’arxiu comarcal, la llar d’infants i el nou institut.
L’equip de govern vol donar continuïtat a projectes com aquest i ja treballa en altres iniciatives per a recollir noves subvencions.
En el cas de Vinyes per calor, el projecte va ser presentat junt amb 2.000 projectes més de tota Europa i ha resultat seleccionat entre 200 finalistes. El regidor de medi ambient Josep Maria Martí ha explicat que té un gran potencial a la comarca, on hi ha 28.000 hectàrees de vinya, 5.800 viticultors i 152 cellers.