Dijous, 4 de setembre de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El centenari de la Mancomunitat de Catalunya posa de relleu la figura del sadurninenc Manuel Raventós i Domènech en la professionalització de l’agricultura

La Mancomunitat de Catalunya considerava l’agricultura la principal font de riquesa, al costat del pes creixent que anava agafant la indústria. Per això va establir els Serveis Tècnics d’Agricultura i, dins dels projectes de tecnificació de la formació, l’Escola Superior d’Agricultura.

El sadurninenc Manuel Raventós i Domènech, llavors al capdavant de Codorníu, va participar l’any 1912 en la creació de l’Escola Superior d’Agricultura i dels seus laboratoris, a més de ser-ne el primer director.

Amb el besnét de Raventós i Domènech, Manuel Raventós i Negra, descobrim el tarannà de qui al 1885, arrel de la mort del seu pare, es va fer càrrec de la finca de Can Codorníu.

La seva clara aposta per les varietats autòctones i la primera gran experiència de colonització agrària a les terres ermes de Raimat fan de Raventós i Domènech un autèntic visionari de l’agricultura i, concretament, de la viticultura.

El perfil de Raventós i Domènech va encaixar dins les voluntats del Consell de la Mancomunitat, que donava especial rellevància als coneixements tècnics en la pràctica de l’agricultura i considerava que els tècnics eren els qui havien de dirigir l’evolució progressiva de l’agricultura catalana. El seu germà Jaume també va ser director dels Serveis Tècnics d’Agricultura de la Mancomunitat de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: