Aquest mes de març les taules dels restaurants ja no podran oferir les tradicionals setrilleres, substituïdes per ampolles no reutilitzables
Ja el mes de gener va entrar en vigor aquesta normativa, que amb caràcter sanitari, prohibeix l’ús de les habituals setrilleres d’oli que han de ser substituïdes per unes ampolles d’ús únic que no es poden tornar a omplir. Després d’un període de transició de dos mesos, aquest mes de març ja no es podran tornar a usar les tradicionals setrilleres.
Com explica el gerent del gremi d’Hosteleria de l’Alt Penedès, Jordi Sanglas, és una normativa que només incideix en l’oli d’oliva que està a les taules. No te efectes doncs ni en altres tipus d’oli ni en el que es fa servir a la cuina. Sanglas apunta que els restauradors no han posat pegues a implantar la normativa, però sí han mostrat la seva preocupació pel fet que enlloc de comprar l’oli a granel com feien majoritàriament fins ara, hauran de fer-ho embotellat i això representa un increment en el preu.
De fet hi ha alguns establiments que ja utilitzaven aquest tipus d’ampolles de fa temps, amb la qual cosa el canvi no els ha suposat gaire problemes. Des del gremi, com remarca Sanglas, s’ha volgut donar facilitats també per tal de poder fer aquesta transició i s’han potenciat els contactes amb productors d’oli de la comarca per tal de facilitar-ne l’arribada dels productes de proximitat.
Un dels establiments vilafranquins que ja usaven aquestes ampolles d’oli d’un sol us és El Racó de la Calma. El seu cuiner i propietari, Xavier Arnán, explica que per tant la nova normativa no els ha representat cap problema; i que és del tot positiva i fins i tot necessària.
Arnán considera que la mesura ha servit també per tal d’ampliar l’oferta d’aquests tipus de productes, possibilitant que es puguin trobar olis de molt bona qualitat amb aquest sistema d’ampolles d’un sol ús a uns preus més assequibles.
De fet, tant des del gremi com des d’alguns establiments han apuntat també que cada cop més els plats ja surten amanits de la cuina, tot potenciant salses específiques i d’autor, amb la qual cosa es redueix la necessitat d’ús de les setrilleres a la taula.