Dimarts, 23 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’AP és la comarca que perd més població assalariada en activitats d’alt contingut tecnològic

Aquesta és una de les conclusions de l’Informe territorial de l’Alt Penedès elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona i la Diputació de Barcelona, inclòs en  l’onzena edició de l’Informe territorial de la província de Barcelona.

L’Informe constata que després de lleugeres disminucions, la nostra comarca va perdre, l’any passat, un 3% d’ocupació assalariada en activitats d’alt contingut tecnològic. A finals del 2012 hi havia 3.277 empreses i l’estructura empresarial estava dominada per la petita empresa i especialment la microempresa: el 75’5% de les empreses tenen  menys de 5 treballadors. El 59’5% de les 200 empreses líders en facturació de la comarca són exportadores o importadores, encapçalant el rànquing Farinera Vilafranquina. Entre les 10 empreses amb més facturació hi ha Freixenet, Codorniu, Torres, Segura Viudas i Castellblanch.

Tot i ser la tercera comarca de la província on, en termes relatius, més s’incrementa l’atur, registra la segona taxa d’atur més baixa de la província. D’entre els municipis amb una taxa d’atur superior a la mitjana comarcal sobresurten Vilafranca, Torrelles, Sant Quintí de Mediona, els Monjos i Pontons.

L’Alt Penedès és, conjuntament amb l’Anoia, una de les dues comarques on augmenta el nombre de prestacions el 2012, més de 5.800.

Quant a població, en el darrer any ha crescut en 19 dels 27 municipis, destacant els creixements poblacionals de Vilafranca, Sant Sadurní i Santa Margarida i els Monjos. Per contra, les disminucions de població més destacades s’han produït a Torrelles de Foix, un 48%, Pontons i Font-rubí.

De 2002 a 2012 la població augmenta un 28’5%, el segon major increment de la província per darrere del Garraf.

El 2012 hi ha  un 12’2% de ciutadans estrangers, percentatge inferior a la mitjana provincial. Gairebé la meitat són marroquins, seguits per els peruans, un 4’7% els equatorians, els romanesos i els bolivians.

Per índex d’envelliment és la quarta comarca menys envellida de la província.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: