Cal Saldoni ja té el distintiu que l’acredita com a restaurant Km0-Slow Food aquest 2013
Cal Saldoni de Sant Pau d’Ordal és un dels 33 restaurants de Catalunya acreditats com a Km0-Slow Food, durant aquest any. 30 renoven la distinció i 3 l’obtenen per primera vegada. <br />
Aquest dilluns rebien, a la Fundació Alícia i amb Joan Roca com a mestre de cerimònies, els cargols que els acrediten com a restaurants compromesos amb els aliments, la pagesia i la cuina d’arrel.
L’únic restaurant de l’Alt Penedès acreditat és Cal Saldoni. El seu responsable i cuiner, Jordi Carbó, destaca l’aportació a l’economia comarcal dels restaurants Slow Food. Jordi Carbó també posa èmfasi en la feina ben feta, a la cuina, a banda del valor afegit que representen els productes Km0.
El projecte dels restaurants Km0-Slow Food neix de la voluntat de cuiners i socis de l’entitat per fomentar una cultura gastronòmica basada en els aliments bons, nets i justos. Slow Food és una associació eco-gastronòmica sense ànim de lucre, fundada el 1989, i actualment present a 122 països.
La seva coordinadora, Neus Monllor, explica que fan un paper d’impulsors, unint productors i els restaurants.
Un plat és considerat Km0 quan la major part dels seus ingredients es compren directament a la pagesia, situada a menys de 100km. Han de ser majoritàriament ecològics o pertànyer a l’Arca del Gust o a un Baluard d’Slow Food. No es permet l’ús d’aliments transgènics, ni de peix en perill d’extinció. <br />
La coordinadora Km0-Slow Food Catalunya preveu que l’any vinent més establiments s’afegeixin a aquest moviment.