La fira del gall de Vilafranca torna amb l’objectiu que els visitants es quedin
Els propers 15 i 16 de desembre té lloc al parc de Sant Julià una nova edició de la Fira del Gall de Vilafranca, un esdeveniment que marida l’aviram autòcton i, especialment el gall negre del Penedès, amb els vins de la zona, la cultura i la tradició. <br />
Aquest any, la fira es farceix d’activitats complementàries, algunes d’iniciativa privada, que busquen que els visitants es quedin a passar un dia complet al Penedès o, si és possible, tot el cap de setmana. El Patronat de Turisme ha preparat visites guiades i propostes turístiques que passen per conèixer més a fons el centre històric de la vila, el nou Vinseum o el Claustre de Sant Francesc. A banda, l’empresa vilafranquina Bombons Cudié ha preparat una visita-degustació i hi haurà la possibilitat de fer un tomb amb les Burricletes entre vinyes per acabar visitant una granja on es crien galls negres. L’agència de viatges Índic, també vilafranquina, ha tornat a preparar packs turístics per 78 euros i els restaurants del Vilafranca ve de gust oferiran els seus plats de gall negre. A més, l’Associació Catalana d’Autocaravanes farà una trobada a Vilafranca amb una participació prevista d’entre 60 i 70 vehicles.<br />La presidenta del Patronat de Comerç i Turisme Maria Dolors Rius explica que la fira ha de servir per promoure culturalment i comercialment Vilafranca.
Des de l’organització volen fer una crida a la participació dels vilafranquins i penedesencs a la fira i aprofitar, un any més el revulsiu que suposa l’eix diagonal. L’any passat, un 50% dels visitants a la fira del gall eren de fora del Penedès, un 20% del Baix Llobregat i el Barcelonès i un 12% del Garraf i l’Anoia. El Patronat considera que cal explotar aquesta connexió i anar a buscar els visitants de les ciutats per on passa la C-15.
Sobre la fira, pròpiament, es tornen a mantenir els preus un any més. Hi haurà 21 plats a la mostra de cuina d’aviram i 20 vins negres de la DO Penedès, una xifra superior a la de l’any passat. De peces d’aviram n’hi haurà 3.000, un 34% de les quals seran exemplars de gall negre. Al Superceller, puja de 15 a 19 empreses la participació i hi haurà cinc tasts-maridatges, amb xocolates, ostres o formatges, per exemple.<br />La resta d’activitats pròpies de la Fira del gall seguiran presents. És el cas de la Mostra de bestiari festiu de ploma i el concurs de truites. També hi haurà el Trenet de la fira, per comunicar el centre amb el recinte firal.
D’altra banda, la fira del gall es dota d’un caràcter solidari amb la campanya "Dóna-li la volta a la pobresa", per recollir diners pel Rebost solidari Ressò. Es pot fer un ingrés a un número de compte de Caixa Penedès o participar a la cursa que recorrerà el perímetre de la ciutat el dissabte a partir les 9 del matí.<br />Finalment, el dimecres anterior al cap de setmana de la fira, tindrà lloc el pregó, a càrrec de la cuinera i animadora gastronòmica Ada Parellada.