El projecte Cenit-Deméter, liderat per Torres, acaba amb conclusions rellevants sobre els efectes del canvi climàtic a la vinya
<p />Cenit-Deméter, el Consorci Estratègic Nacional d’Investigació Tècnica, va finalitzar, la setmana passada a Madrid, amb una jornada que va reunir socis empresarials, així com els diversos grups de recerca que de forma conjunta han constituït la massa activa d’aquest projecte.
Després de 4 anys i un pressupost de gairebé 27MEUR d’euros, s’han obtingut conclusions molt rellevants sobre com afecta un excés de temperatura i menys pluviometria als diferents compostos del raïm durant la maduració i s’han fet grans avenços en factors com el maneig de la vinya, la millora del procés fermentatiu, tècniques d’anàlisi, l’obtenció d’un cava amb una gran persistència d’escuma, l’optimització del tractament d’aigües residuals o en la reducció d’emissions de CO2 en l’elaboració del suro.
El projecte també ha suposat el germen en què avui se sustenta la Plataforma Tecnològica del Vi d’Espanya, un fòrum de trobada que, liderat per la indústria, pretén impulsar iniciatives d’R + D + I i fomentar una massa activa de col.laboració publico-privada.
El consorci Cenit-Deméter, liderat per Bodegas Torres i format per 26 empreses vinculades al sector vitivinícola, va ser creat per dur a terme una investigació de caràcter estratègic, multidisciplinari i interregional en el camp de la vitivinicultura, a nivell estatal, i l’objectiu ha estat generar coneixements cientificotècnics en el sector per fer front al canvi climàtic.