Dissabte, 10 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Un cop d’ull a les obres del Palau Reial

La reobertura del Palau Reial assenyala el camí definitiu del nou Museu de les Cultures del Vi de Catalunya després de dos anys i mig d’obres.

La reobertura, aquest cap de setmana, del Palau Reial de Vinseum reformat i rehabilitat marca un punt d’inflexió en el llarg recorregut que el nou projecte de Museu de les Cultures del Vi de Catalunya va iniciar l’any 2007. El projecte s’està desenvolupant per fases i va començar pel buidatge i l’inventariat de les peces de l’antic museu, unes 17.000. L’abril del 2010, el museu va veure marxar la seva emblemàtica premsa de lliura, de nou metres de longitud i 2.500 quilos. Va ser transportada al magatzem de Cal Berger i allà resta a l’espera de tornar a ocupar un lloc destacat a Vinseum. Encara no ha arribat el seu temps, haurà d’esperar a l’enderroc de Cal Pa i Figues, annex al Palau Reial, i la construcció del que serà el nou edifici principal de Vinseum, que deixarà en 3.000 metres quadrats l’espai total dedicat a l’exposició. <br />Ara bé, hi ha moltes altres peces que ja ocupen el seu espai definitiu. Ara són unes quatre-centes les peces que reposen a la seva nova ubicació. Abans han estat traslladades, inventariades, diagnosticades, tractades, guardades i reubicades, amb tot el treball que això suposa per a professionals de perfils molt diferents: els conservadors i restauradors, la resta de personal de Vinseum, però també els industrials i artesans externs.

La setmana passada, tan sols uns dies abans de donar per acabades les obres, el ritme que es captava al Palau Reial i a Cal Pa i Figues, erigit com a espai de restauració, era trepidant. Tot havia d’estar a punt en qüestió d’hores i semblava un gran trencaclosques que s’anava autoconstruïnt. Les peces de l’engranatge es bellugaven per anar donant forma a l’exposició definitiva.<br />Lluny queda ara la inauguració de la reforma de la Capella de Sant Pelegrí, que va veure la llum a l’agost del 2007 de la mà de l’obra de Guinovart. També ens queda lluny aquella exposició que ara fa tres anys es preguntava què hi ha dins d’una copa de vi. Ha arribat el moment de les respostes. Unes respostes que ens situen en un món, una societat i un territori on el vi exerceix com a fil conductor.<br />Les obres del Palau Reial han tingut una durada de dos anys i mig, i han comptat amb un pressupost total de més de tres milions d’euros. L’edifici rehabilitat té 1800m2 de superfície útil, dels quals 500m2 són superfície d’exposició. Compta amb un nou auditori amb capacitat per 170 persones, una botiga i un espai per a la degustació i la promoció de les cultures del vi i el cava que també obrirà fora de l’horari habitual del Museu.<br />La intervenció de restauració ha fet guanyar protagonisme als elements constructius d’època medieval que conserva el Palau Reial i ha respectat els criteris de la reconstrucció duta a terme pels arquitectes de la Diputació de Barcelona, molt especialment per Jeroni Martorell, a mitjans del segle passat. Aquí rau la complexitat de l’obra, que ha hagut de solucionar imprevistos i caminar per la fina línia que suposa actuar sobre un edifici catalogat.<br />Ara serà la gent, els vilafranquins i els que vinguin de tot arreu, els que es vagin fent seu aquest nou espai tan antic que ha de servir per dotar Vilafranca i el Penedès del museu de referència del món vitivinícola i la cultura del vi.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: