Divendres, 2 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Gestió dels boscos i producció de biomassa

La Federació d’ADF Penedès Garraf proposa gestionar zones de seguretat dels boscos i finançar-ho amb la producció de biomassa.

Aquesta és l’experiència pilot que la Federació d’ADF Penedès Garraf ha fet al camí carener de la Serra de Les Planes, a Ordal. A través d’una empresa, han netejat una superfície de 3,3 hectàrees de bosc, 20 metres a banda i banda del camí. Les restes de la neteja les han fet servir per a produir biomassa forestal en estella, un recurs energètic que han venut a Itàlia per 37 euros la tona. El resultat ha estat que han gestionat aquesta zona de bosc amb un cost zero.<br />L’actuació s’ha localitzat al camí carener de la Serra de Les Planes perquè aquest indret és estratègic en la prevenció i l’extinció d’incendis forestals. S’ha disminuït el potencial combustible de la zona en cas d’incendi de 4.500 peus per hectàrea a 950, el que correspondria a un arbre menys cada sis o vuit metres. Aquest camí serà ara zona de seguretat per als mitjans d’extinció, que hi podran actuar amb garanties; però en cap cas es tracta d’un talla foc.

Els responsables de la prova destaquen que actuacions d’aquest tipus només tenen beneficis: es redueix el risc d’incendi, es facilita l’extinció, el bosc està ben gestionat i es genera un recurs energètic. Tot plegat sense cost per a ningú.

El tècnic de la Federació d’ADF Penedès Garraf Xavier Xortó també afirma que aquesta mena d’actuacions revaloritzen la propietat forestal i permeten un creixement quantitatiu de les tones de fusta anuals que genera la zona. Al Penedès, la majoria de boscos són de propietat privada i cal arribar a un acord amb els propietaris abans d’actuar. En el cas d’aquesta zona, el propietari hi va estar d’acord. Ara s’haurà de parlar amb altres propietaris perquè la intenció és allargar la zona de seguretat a tot el camí, des del peu de la Nacional 340 a Ordal i fins a Can Ràfols dels Caus, a la carretera d’Olesa de Bonesvalls.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: