Dilluns, 5 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Antigament la processó responia a un dibuix de l’estructura desigual de la població vilafranquina

Es fa una crida a la participació a la processó als exadministradors de la Festa Major, per portar la imatge del sant i per dur les atxes, especialment per a les processons del 29 i 31. Antigament la processó responia a un dibuix de l’estructura social de Vilafranca.

L’estructura de la processó té l’origen al segle XIX i al XX es regularitza, i avui es manté intacta, però pels historiadors i experts en la tradició i història de la Vila a l’actualitat respon a "anacronismes". S’establia aleshores i encara avui que la processó és el seguici que acompanya la imatge de sant Fèlix i agrupa els balls folklòrics, els prohoms, els administradors i administradores amb el pendó, els exadministradors, els fidels i la banda. El quintet d’administradors de l’any duen el pendó de Sant Fèlix i els prohoms, exadministradors i fidels porten atxes. El protocol de la Festa Major i la tradició marca que la imatge de Sant Fèlix és portada pels exadministradors. L’estructura respon a una època amb evidents diferències entre les classes socials. Aleshores hi havia un ordre social ben establert, i els administradors en aquella època les despeses corrien de les seves butxaques. Si no sortien els números per la Festa Major, els posaven ells mateixos. Una tasca, doncs, a diferència del que ocorre avui, que en aquell temps estava vetada a més de la meitat de la població vilafranquina que no tenia possibilitats econòmiques de ser administrador, de manera que ja ni se li proposava.

L’ajuntament de Vilafranca i el Consell de la Festa Major fan una crida després d’haver detectat, diuen en un comunicat, "un cert relaxament dels prohoms a dur la imatge de Sant Fèlix, que són els únics que tenen aquest privilegi, en les darreres festes majors". Un alcalde per molt que sigui la màxima autoritat no la pot dur si no ha estat prèviament administrador. Especialment, es demana ara als exadministradors de la més típica que siguin més actius a la processó, tant per portar la imatge de Sant Fèlix, com per dur les atxes antigament de cera, especialment per a les processons del 29 i 31. La del 30 hi acostuma a assistir més gent.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: