Divendres, 19 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Recurs per aturar la incineració de residus a Uniland, als Monjos

El col·lectiu ecologista Bosc Verd, juntament amb 16 penedesencs a títol individual, demanen la nul·litat de ple dret de la resolució del conseller de Medi Ambient, amb data 3 de juny de 2010, per la qual atorgava l’autorització ambiental per incinerar residus a Uniland Cementera.

També demanen que mentre es resol el recurs de nul·litat es suspengui l’execució de la resolució, és a dir, exigeixen l’aturada de la incineració de residus com a combustible a la cimentera Uniland dels Monjos.

El recurs argumenta que la substitució del 33% del coc de petroli per residus sòlids urbans i fangs secs de depuradora és molt rellevant qualitativament pel seu impacte sobre la salut de les persones i el medi ambient. També denuncien que la sol·licitud no s’ha sotmès al preceptiu i essencial tràmit d’informació pública i que en cap cas, la informació pública realitzada és sobre la utilització de residus sòlids urbans i fangs secs de depuradora, ni que el seu objecte sigui utilitzar residus com a combustible.

Bosc Verd remarca la importància del tràmit d’informació pública arran de la gran extensió de l’àmbit d’afectació de l’activitat d’incineració, que abasta una extensió de 280 km2 i diversos municipis.

Un dels 16 signants del recurs, l’advocat Dídac Gallego, explica que el recurs es fonamenta en que el procés ha obviat la informació i participació pública.

La causa de nul·litat de ple dret que demanen es basa en l’omissió clara, manifesta i ostensible de tràmits procedimentals essencials la qual cosa equival, segons diuen, a prescindir total i absolutament del procediment legalment establert.

Un reguitzell d’articles del dret Constitucional, del dret fonamental a la participació en els afers públics i del dret a un medi ambient adequat, així com el Conveni internacional sobre l’accés a la informació, la participació pública en les decisions i l’accés a la justícia en qüestions ambientals signat per l’Estat espanyol i la Unió Europea, entre d’altres, avalen les seves tesis.

Efemèrides

19 de juliol
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: