Diumenge, 1 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

UP reivindica l’augment dels preus del raïm i el vi per a cava

Unió de Pagesos ha presentat una proposta per revaloritzar el preu del raïm i el vi amb destí a cava, plantejant la duplicació en un període de quatre anys.

El responsable nacional de la vinya i el vi d’Unió de Pagesos, Joan Santó, flanquejat pel responsable de sectors agrícoles del sindicat, Josep Maria Coll i el responsable del sector de la vinya a l’Alt Penedès, Josep Marrugat,  ha explicat que aquest dimecres a la nit es van reunir amb l’Institut del Cava, la patronal del sector, per proposar un pla que garanteixi la qualitat i la innovació de les explotacions agràries inscrites a la DO Cava, que s’hauria d’aplicar de manera progressiva. El pla consisteix en que els elaboradors es comprometin a incrementar els preus, dins d’una qualitat del producte. El pla proposa un increment en quatre anys que passi dels 33 cèntims per quilo de raïm per l’any 2012 als 60 cèntims el 2015. I en relació al vi amb destinació cava es proposa un preu de 5€ l’hectograu del 2012 amb 7€ el 2015. El pla va acompanyat d’una justificació en la que es mostren dades extretes de l’Observatori de la Vinya, el Vi i el Cava, on es mostra clarament que els preus que s’ha pagat pel raïm en els darrers anys és clarament per sota del cost de producció. Mentre que productes necessaris pel treball a la vinya com els adobs, o el gasoil agrícola s’han incrementat notablement, els preus entre el 2008 i el 2010 han baixat un 30% per la varietat del xarel.lo, o un 22% per la varietat macabeu. La proposta l’han plantejat en el marc de la taula interprofessional del cava i la resposta que han rebut per part dels representants de la patronal ha estat no, segons els representants d’Unió de Pagesos un no sense més argumentacions. Convençuts que la proposta és necessària per garantir la viabilitat del conjunt del sector esperen una reflexió posterior i sinó anuncien que es planejaran actes per fer visible a ulls dels consumidors la seva situació que consideren és fruit d’una actitud feudal per part de les grans empreses del cava. 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: