L’ACM aposta pels Consells Comarcals
L’Associació Catalana de Municipis aposta pels Consells Comarcals en un context d’incertesa per a l’administració local.
El president de l’Associació Catalana de Municipis Miquel Buch va assistir ahir a la tarda a la reunió del Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès per donar a conèixer els serveis que ofereixen als ajuntaments, consells comarcals i altres entitats municipals. En l’atenció a la premsa anterior a la reunió, Buch va parlar de l’actualitat política i de la situació del món local. Segons el president de l’ACM, l’associació aposta plenament per la tasca que desenvolupen els Consells Comarcals com a eix vertebrador d’un territori asimètric i no creu en absolut que siguin administracions suprimibles, almenys la gran majoria.
Aquest és el posicionament que posaran sobre la taula en el marc del debat sobre la llei de governs locals que acabarà decidint l’estructura i el marc competencial del món local a Catalunya. En aquest sentit, i davant la possibilitat que el govern espanyol derivi competències dels ajuntaments amb menys recursos cap a altres administracions per controlar-ne la despesa, Buch considera que els Consells Comarcals serien les entitats idònies per a assumir aquesta tasca. Però també apunta que aquest debat s’hauria d’emmarcar en la llei de governs locals, al Parlament de Catalunya.
El president de l’ACM s’ha referit també a la possible fusió de municipis tot recordant que la mitjana de municipis per cada milió d’habitants a Europa és de 130 i la catalana és de 126, mentre que l’espanyola és d’uns 180. Per això diu que la qüestió no és si hi ha més o menys municipis, sinó com es distribueixen els seus deures i obligacions.
Finalment, Buch comentava que el govern espanyol s’hauria de preocupar de pagar els deutes que té amb la Generalitat i no crear tantes incerteses sobre el món local.
Segons Buch, la franja d’endeutament dels ajuntaments no és pas el més preocupant de la situació actual.