Dissabte, 13 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Sessió informativa anti-incineració

<br />Les dioxines i els furans que emet la incineració de residus s’acumulem per tota la vida.

Unes 150 persones van assistir a la xerrada informativa sobre la incineració de residus a la cimentera Uniland organitzada pel Moviment contra la incineració a Uniland. L’acte, realitzat fa uns dies a la Masia Mas Catarro dels Monjos, va començar amb l’entrevista gravada al doctor en Medicina Eduardo Rodríguez Farré, membre del comitè científic sobre nous riscos per a la salut de la Unió Europea. Rodríguez afirma que "les cimenteres no van ser creades com a incineradores, el que fan és aprofitar una tecnologia per obtenir beneficis econòmics cremant, i encara que tinguin filtres tenen un combustió més imperfecte que les dissenyades com a  incineradores". "Entre els contaminants més perillosos que emeten les cimenteres-incineradores estan les dioxines i els furans, qualificats com a cancerígens, que arriben a través dels aliments, de l’aire, de l’aigua i això s’acumula per tota la vida i no s’elimina del nostre organisme", confirmava Rodríguez.<br />El tècnic de medi ambient i tècnic-investigador en matèria de gestió de residus per a Greenpeace, Miquel Crespo, va dedicar la seva ponència en explicar el funcionament tècnic de les cimenteres, i va aclarir que "la temperatura dins el forn de la cimentera no és igual en tot el procés de la incineració, quan es cremen els residus en el punt de més temperatura es desfan les dioxines i els furans però al passar a les zones més fredes es tornen a generar". I afegia: "En les tecnologies actuals no existeixen filtres que retinguin totes les partícules i gasos contaminants creats". El coordinador del grup de treball de Residus Sòlids Urbans de Greenpeace Barcelona, Enric Dalmau, va continuar la xerrada informant sobre les alternatives a la incineració, "El reciclatge pot crear de 7 a 39 vegades més llocs de treball que la incineració". Dalmau va manifestar la necessitat d’arribar al Residu 0, basat en programes de reducció, reutilització, reciclatge i compostatge. <br />En el torn de preguntes, diversos veïns i veïnes van qüestionar com un projecte que afecta a tota la comarca s’hagi aprovat sense la informació i debat necessari. També es va lamentar la manca de transparència informativa per part de l’ajuntament dels Monjos envers els seus ciutadans.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: