Bons resultats de la Fira del Gall
<p />Vilafranca ha viscut un intens cap de setmana amb la celebració de la Fira del Gall que s’ha saldat amb un resultat positiu malgrat la crisi econòmica.<br />
<br />Les dades que s’han donat a conèixer avui confirmen aquest bon resultat malgrat la crisi. La mostra gastronòmica compleix les seves expectatives arribant a les 13.500 racions. Hi ha molta gent que es porten les degustacions a casa, be per gaudir-ne del menjar el mateix dia a taula ben parada o per reservar per a les festes de Nadal. Els forts vents del dissabte no van poder amb la Fira, que es va vendre una mica més que l’any passat. Es manté el nombre de peces sacrificades. S’han venut 1.439 peces. Les 400 peces de Gall Negre sacrificat es van exhaurit totes.<br />S’incrementa el nombre de comandes de Gall Negre per aquesta setmana prèvia a Nadal i la setmana de Cap d’any. La valoració per part de l’Associació de criadors de la Raça de la Gallina Penedesenca és que mantenen la seva clientela fixa, que cada any fa les comandes prèvies a la Fira i durant la Fira per a les Festes de Nadal. Respecte als vins negres s’ha mantingut la participació de l’any passat amb unes 4.500 consumicions de les 16 marques de vi negre D.O. Penedès. S’han venut uns 1.380 tiquets de 4 degustacions , l’any 2010 van ser un 1500 tiquets de 3 degustacions. Enguany es calcula que han estat unes 4.000 degustacions, pràcticament com a l’any 2010. També s’han incrementat les vendes de vins respecte l’any 2010 passant-se a unes 650 unitat , u 30% més, amb predomini de la venda de vins negres .<br />Els costums van canviant amb el anys. Això fa que en els 25 anys de celebració de la Fira del Gall l’afluència de visitants hagi anat variant en funció de l’horari. Antigament el dissabte rebia més visitants que el diumenge. I a primera hora del matí hi havia més gent que al migdia. En els darrers anys ha estat més aviat tot el contrari, més gent en diumenge i cap al migdia. En aquesta ocasió però calia afegir el handicap que el Barça jugava la final del mundial de clubs el diumenge al migdia. Per aquest motiu provablement s’ha produït un canvi d’horaris, però malgrat tot els responsables de l’organització de la fira en fan una valoració positiva. La presidenta del Patronat de Comerç i Turisme assenyala que s’han rebut visites d’arreu de Catalunya i que provablement el que crida més l’atenció als visitants és l’autenticitat dels productes que s’ofereixen. Una mostra d’aquesta autenticitat és la cria que fan els pagesos del Gall del Penedès, que es venia a un preu d’entre 35 i 40 euros. Preu que respon a la qualitat del producte aconseguida amb pinso natural i molts mesos de criança. La fira es va inaugurar com marca la tradició a les vuit en punt del matí del dissabte. Des de la plaça de la Vila sortia la comitiva d’autoritats, encapçalada per l’alcalde, Pere Regull que aquest any estava acompanya per un convidat d’honor. El conseller d’agricultura, Josep Maria Pelegrí. Les autoritats es van desplaçar a peu cap el Parc de Sant Julià acompanyats per el mussol del campanar, el Gall Tomasot i la gallina Ballarica. Tot seguit van iniciar el tradicional regateig amb els diferents paradistes d’aviram. L’ajuntament adquireix una peça a cada parada a benefici dels les residències i centres de beneficència a la vila. <br />El conseller Pelegrí destacava que la fira és un gran aparador dels productes autòctons del Penedès. Era la primera vegada que el conseller visitava la fira del gall de Vilafranca i en aquest sentit destacava la percepció que es tracta d’un acte de país. Dissabte al matí es va procedir també al lliurament de premis del 3er concurs-exposició de raça de gallina penedesenca i la Fira comptava amb la presencia de 18 exemplars de les quatre varietats de Pita Pinta Asturiana, en el marc de la Mostra-Concurs de Raça Pinta Asturiana. Pel que fa a l’oferta gastronòmica, aquest any hi havia més plats de Gall Negre. Els set restaurants que formen part de Penedès Gastronòmic portaven a la Mostra de Cuina d’Aviram 21 plats, 8 dels quals eren de Gall Negre penedesenc.