Diumenge, 28 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Fragmentadora estarà totalment desmantellada aquest juny

<p />En compliment del conveni, signat l’any 2004, entre l’Ajuntament de Sant Sadurní i el Ministeri de Foment fa setmanes que s’està desmantellant la maquinària i les instal·lacions de la Fragmentadora, l’empresa de reciclatge de ferralla ubicada a l’entrada de la capital del cava. 

L’alcalde, Joan Amat, s’ha mostrat satisfet de poder acabar el seu mandat de 16 anys al capdavant de l’Ajuntament resolent un problema que Sant Sadurní arrossegava des de feia més de 30 anys. 

La desaparició d’aquesta empresa va ser una de les propostes que l’Ajuntament va plantejar al Ministeri com a compensació per haver d’assumir el pas de l’AVE molt a prop del poble, amb el conseqüent impacte visual. 

La negociació va ser dura i tensa, com ha recordat Amat a Ràdio Vilafranca, i pel camí va incloure una manifestació que va aplegar al voltant de 600 veïns, un recurs contenciós administratiu contra Foment i la paralització de les obres de l’AVE en el tram de Sant Sadurní durant dos anys. Tot plegat va culminar l’octubre de 2004, quan l’Ajuntament es va comprometre a retirar el contenciós administratiu a canvi del desmantellament de la Fragmentadora i de la cessió dels terrenys a l’Ajuntament per 50 anys, una vegada descontaminats. 

L’alcalde lamenta que malgrat aquest conveni, la Fragmentadora s’ha resistit durant anys a abandonar les instal·lacions.

Des de març, la Fragmentadora està desmantellant les instal·lacions, tasca que l’Ajuntament confia que culmini al llarg d’aquest mes de juny. Tot seguit, el Ministeri haurà de procedir a la descontaminació d’uns terrenys que ocupen entre 3 i 4 hectàrees, abans de cedir-los a l’Ajuntament.   

Amat, que ja no estarà al nou ajuntament de Sant Sadurní, recorda que el nou planejament urbanístic qualifica aquest espai de zona no urbanitzable i que s’havia parlat de la possibilitat de fer-hi un aparcament i d’aprofitar-ho per construir un nou accés a la vila. 

Joan Amat considera que la desaparició de la Fragmentadora dignificarà extraordinàriament l’entrada per la qual arriben a Sant Sadurní la majoria de visitants, sense oblidar que la contemplen passant per l’autopista o el tren d’alta velocitat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: