Dijous, 11 de setembre de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els cellers del Penedès impulsen un Congrés per lluitar contra el canvi climàtic que se celebrarà a Barcelona

La presentació d’aquest "Wineries for climate protection" s’ha fet precisament al Penedès gràcies a l’impuls que donen els cellers de la comarca a aquesta iniciativa pionera a nivell mundial.

Miquel Agustí Torres, president de l’Associació Vinícola Catalana; i Domingo Valiente, Coordinador de Wineries for Climate Protection, feien la presentació d’aquesta jornada que es farà el proper 10 de juny amb l’objectiu de valorar el què les bodegues estan realitzant per a evitar l’escalfament del planeta, ja que la vinya és de les principals afectades per el canvi climàtic.<br />Miquel Agustí Torres comentava que la vinya està ja patint d’alguna manera aquestes afectacions. En els darrers 40 anys per exemple al Penedès la temperatura ha pujat un grau, i això ha comportant que les darreres veremes sovint s’han hagut d’avançar. A nivell més global, explicava què en si les previsions s’acompleixen en els propers 50 anys, potser ens haurem de plantejar canvis en el mapa de les D.O. europees tal com les coneixem ara, ja que poder hauran de conrear altres varietats.
Els promotors de la iniciativa, les patronals del vi i del cava català i les tres principals empreses vinícoles del Penedès: Torres, Freixenet i Codorniu coincideixen a insistir que accions individuals no son la solució, i que cal una implicació més general.

Com remarcava Miquel Agustí Torres, aquesta era la voluntat a l’hora de tirar endavant aquesta proposta que organitza la Federació Espanyola del Vi, Alimentària i Fivin. Buscar la implicació del màxim del sector a nivell espanyol i que des de Catalunya i l’Estat Espanyol es liderés a nivell mundial aquesta iniciativa.<br />Tant Torres com Domingo Valiente remarcaven que es tracta de conferències sobre casos pràctics, reals i que funcionen a les empreses. Torres parlava de l’aplicació de les plaques solars, o la utilització de la biomasa; una opció encara poc coneguda.

També apostava per potenciar l’energia eòlica. Així mateix defensava que els pagesos han de jugar un paper important en aquesta lluita contra el canvi climàtic i més concretament posava l’exemple d’evitar en la mesura del possible que les vinyes siguin emissores de CO2. Una de les maneres de fer-ho podria ser reduint les passades de tractors; i també es podria recuperar la tècnica del carbó de vinya.<br />Domingo Valiente apuntava que a banda dels cellers catalans que hi participen i promouen aquest Wineries for climata Protection com ara Albet i Noya, n’hi ha d’altres d’arreu de l’estat com Vega Sicília, Mata Romera o Chivite que han apostat fort per la iniciativa. La voluntat és que el màxim de bodegues de l’estat espanyol primer, i després de la resta de zones productores del món, apostin per fer un canvi de mentalitat en la manera de fer i produir vins i caves.

La jornada es farà el proper10 de juny al Palau de Congressos Fira de Barcelona. La inauguració comptarà amb la presència de Ricardo Lagos, enviat especial de la ONU pel canvi climàtic, i el Conseller d’Agricultura, Remaderia, Pesca, Alimentació i Mediambient de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: