Divendres, 22 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

S’incrementa la contractació a l’Alt Penedès, per bé que de caràcter temporal, i es minimitzen els efectes de la crisi

Així ho constata el darrer informe de l’ADEG de Conjuntura Econòmica, realitzat per la consultora Actíva Prospect, amb el patrocini de la companyia Uniland. Un document d’anàlisi econòmica més proper en el temps, ja que és una radiografia immediata a partir dels principals indicadors socials i econòmics que afecten les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf.

Tot apunta segons l’esmentat estudi que estem sortint de la crisi o "del clot", en paraules del secretari general de l’ADEG, Isidre Also. A més, l’Alt Penedès és l’única comarca a tot el país que per quart trimestre consecutiu està millorant els nivells de contractació. Ara bé, el que preocupa a hores d’ara és la qualitat d’aquesta contractació. I és que preocupa que un 90% dels contractes registrats són de caràcter temporal. A la nostra comarca, es mantenen els llocs de treball, vora els 39.300. Un símptoma a no deixar de banda. Tanmateix, d’aquests hi ha aproximadament un 20% que són treballadors autònoms, un indicador que s’incrementa mes a mes. Es tracta d’un perfil de persones que a causa sovint de la pèrdua del lloc de feina, es veuen obligats a treballar per compte propi. Des de l’ADEG, s’insisteix que les administracions, sobretot locals, han de tenir en compte aquest nou col·lectiu de treballadors, a qui cal recolzar amb noves polítiques orientades a mimar les noves empreses que es puguin crear. A l’Alt Penedès, el sector Serveis obté els mateixos nivells d’ocupació que l’any anterior. Pel que fa a la Indústria obté un millor registre respecte el trimestre passat, i el ritme de destrucció d’ocupació passa del 7,1% al 5,0%, 2 punts percentuals menys; tot i així, en termes comparatius, enregistra una de les taxes més altes de destrucció d’ocupació industrial del panorama comarcal. L’ADEG sentencia que només treballant conjuntament totes les administracions, empreses i sindicats es podrà aconseguir minvar la desocupació i crear nous llocs de treball. L’organisme que haurà de vetllar pel consens en les polítiques ocupacionals tot just s’està gestant. És  la nova agència de desenvolupament econòmic de l’Alt Penedès, que és necessària perquè hi hagi actors i compromisos compartits, al cap i a la fi, entre el sector públic i privat.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: