Tast de la Guia Peñin a la D.O. Penedès
Aquest matí al Centre Àgora l’equip de la guia Peñin, sota la direcció del mateix José Peñin, ha estat realitzant un tast de vins de la D.O. Penedès per incloure’ls a l’edició corresponent als vins de la collita del 2009.
De fet, com comentava Peñin, que estava acompanyat del President del Consell Regulador de la D.O. Penedès, Francesc Pascual; i del seu director, Josep Ribas, cada any s’acosten al Penedès per tal degustar els nous vins de l’anyada.<br />El responsable de la guia Peñin comentava que consideren important fer les cates al territori on s’elaboren els vins, ja que els permet centrar-se més en les característiques del terreny i les peculiaritats i personalitat de cada vi. José Peñin ha destacat que cada any les bodegues treballen millor, aquí i arreu, i que això es nota clarament en el resultat final dels productes.<br />Centrant-se en la collita del 2009, Peñin apuntava que ha estat una collita fresca, que ha madurat a menor velocitat i que per tant ha preservat millor els detalls de cada varietat. En aquest sentit també, ha explicat que han trobat alguns blancs molt equilibrats. Han destacat també la major presència de vins de xarel·lo, que s’han incorporat amb força i molta qualitat a la proposta de vins amb D.O Penedès.
També han fet referència als vins de terrer, que s’han anat fent un lloc entre els productors i que cada cop tenen també una més gran acceptació entre el públic. Una producció que va lligada a la consciència de la producció ecològica, que Peñin considera que es fa al Penedès per convicció, i no amb motius purament mercantilistes.<br />Pel que fa als negres, els autors de la guia explicaven que al Penedès la tradició ha estat sempre lligada a les varietats franceses, però que poc a poc es van incorporant nous productes de vins de terrer i recuperant algunes varietats autòctones, que ells valoren més per el fet de la relació que tenen amb el territori i els valors que transmeten.
José Peñin i el seu equip realitzen cada any uns 400 tasts de vins de la D.O Penedès, i arreu de l’estat espanyol en poden arribar a catar més de 9.000 per tal de realitzar una de les guies de referència a nivell internacional sobre els vins que es produeixen en les diferents D.O. de l’estat.