Dimecres, 8 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Emotiu homenatge al compositor Josep Soler i Sardà

El Museu de Vilafranca ha homenatjat la figura del compositor vilafranquí Josep Soler i Sardà amb dos actes que s’han celebrat aquest dissabte i l’edició de dues publicacions i un disc.

Amb el ressò encara del Premi Nacional de Música del Ministeri de Cultura del 2009, dissabte Vilafranca va acollir la visita d’un dels seus fills més il·lustres en el panorama musical. <br />El Vinseum va organitzar dos actes per presentar les darreres publicacions que documenten la seva vida i la seva obra. <br />El moment més emotiu va ser a la tarda, en el marc de la capella del Vinseum amb presentació de les edicions "Josep Soler i Sardà, compondre i viure" publicat per l’editorial Andana, el "Llibre d’Orgue de Santa Maria de Vilafranca", publicat per l’editorial Boileau i el CD Poema de Vilafranca , de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.<br />El mateix Josep Soler destacava la qualitat de la interpretació de l’orquestra.
El disc, que ha estat un homenatge de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya dedicat a Josep Soler, presenta tres obres que mostren un treball d’any, amb inspiració vilafranquina.

A l’acte es va estrenar l’obra Cantata, que Josep Soler ha creat especialment per a l’ocasió a partir del poema Música de Bach, d’Eugeni d’Ors. El compositor va rebre els elogis de l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull i del president del Vinseum, Josep Soler.<br />L’editor Ramon Nadal va presentar també el llibre Josep Soler i Sardà. Compondre i viure, que fa un recorregut per l’obra i l’estètica del compositor vilafranquí. En el volum un grup de músics i musicòlegs coordinat per Joan Cuscó Clarasó analitza la trajectòria d’un dels compositors catalans més universals. Cuscó va explicar que el llibre s’acompanya de tres CD’s que ajuden a aprofundir en el coneixement de l’obra i la personalitat del compositor vilafranquí. Així, el primer CD inclou l’enregistrament de deu peces de Soler que abracen el període comprès entre 1951 i el 2007. Un segon CD conté la interpretació de la peça El misteri de Sant Francesc. El darrer disc és un documental d’uns quaranta minuts que té com a punt de partida una entrevista amb Josep Soler.<br />D’altra banda el dissabte a les 12 del migdia al cementiri de Vilafranca es va presentar una lectura dramatitzada a càrrec de María Rodríguez tant per explicar els vincles que Eugeni d’Ors tenia amb Vilafranca com per apropar-nos a la seva manera d’entendre la vida i per poder copsar, al mateix temps, com els escrits i els pensaments d’aquest filòsof han influenciat en l’obra de Josep Soler.<br />En aquest acte el conservador de l’arxiu musical del Vinseum, Joan Cuscó, ens destacava la figura de Josep Soler.

Al cementiri també es va interpretar la peça A Matilde, inclosa en el CD Poema de Vilafranca , que el músic vilafranquí va compondre inspirant-se en la tomba del cementiri de Vilafranca on Eugeni d’Ors va ser enterrat l’any 1954.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: