Dijous, 9 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Avui, el Tripartit porta a aprovació al Parlament de Catalunya la proposició de llei de vegueries i CiU presenta una esmena a la totalitat criticant la manca de consens

El ple del Parlament debat avui la proposta del govern de la generalitat de nova divisió territorial i les esmenes a la totalitat sobre el Projecte de llei de Vegueries. Esmenes a la totalitat que han presentat els grups parlamentaris de Convergència i Unió, Partit Popular i Grup Mixt. En un comunicat, ERC considera que [...]

El ple del Parlament debat avui la proposta del govern de la generalitat de nova divisió territorial i les esmenes a la totalitat sobre el Projecte de llei de Vegueries. Esmenes a la totalitat que han presentat els grups parlamentaris de Convergència i Unió, Partit Popular i Grup Mixt.
En un comunicat, ERC considera que potser tenen motivacions diferents cadascun d’ells, però el resultat és el mateix: l’oposició no vol que el Parlament aprovi la divisió territorial de Catalunya en vegueries, i per tant volen mantenir les províncies. Des d’Esquerra diuen que no els ha sorprès que els PP i el Grup Mixt defensin les províncies. Però, des del punt de vista dels republicans, CiU ha encetat un camí contradictori que no té cap justificació. En el comunicat diuen textualment que "només des d’un afany partidista, en el que CiU posa les seves necessitats tàctiques pel davant dels interessos de Catalunya es pot entendre aquest gest en contra de les vegueries, la divisió territorial que sempre ha defensat el catalanisme polític". Pel que fa al Penedès, tot i no figurar a la proposta inicial, des d’Esquerra es mostren segur que obtindrà la seva vegueria per acord de dos terços dels municipis que la integren. <br />El PSC també s’ha pronunciat a través d’un comunicat del diputat penedesenc Roberto Labandera. Segons Labandera, CIU ha pres "una de les decisions que més l’allunyen del catalanisme presentant aquesta esmena a la totalitat a la llei de vegueries".

Els socialistes opinen que, amb aquesta acció "queda palès l’interès exclusiu d’erosionar el govern, fent servir si fa falta un argumentari idèntic al del PP i d’impedir el desplegament estatutari.

El diputat Joan Raventós considera inaudit que s’acusi CiU de no voler les vegueries, quan en realitat el que vol és que s’afegeixi la del Penedès.

El diputat vilafranquí ha manifestat la seva sorpresa davant les acusacions del PSC i d’ERC pel fet que avui es presenti per part de CiU una esmena a la totalitat de la llei de vegueries. Raventós recorda el posicionament a favor de la nova organització territorial de CiU però explica que l’esmena es presenta bàsicament perquè la proposta inicial que es presenta a debat en el Parlament no contempla ni la vegueria del Penedès ni la Vall d’Aran i perquè s’ha fet sense el consens suficient. <br />Joan Raventós assenyala a més que la proposta de debat del projecte de llei és per la via d’urgència, el que podria comportar que passés per davant del procés d’elaboració de l’àmbit de planificació territorial del Penedès.

Joan Raventós indica que avui CiU presenta l’esmena a la totalitat del projecte de llei de vegueries, però si el tràmit parlamentari continua CiU insistirà en el fet que s’introdueixi en el debat la inclusió de la vegueria del Penedès.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: