Dimarts, 21 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Columna Macià – Companys es tracta a un cicle de xerrades de les JERC

Les JERC organitzen un cicle de conferències sobre seguretat catalana que va començar ahir parlant de la columna Macià – Companys.

En motiu del dia del soldat català que es commemora cada any el 26 de gener, les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) organitzen al llarg dels mesos de febrer i de març tres conferències i un debat, en el qual es tractarà el passat, el present i el futur de la seguretat nacional catalana. Totes elles es faran els dijous a les vuit del vespre a l’Escorxador de Vilafranca i comptaran amb la presència de sis especialistes en diversos àmbits.<br />La primera conferència, que tenia lloc ahir, volia ser un homenatge als soldats catalans que van lluitar a la guerra civil espanyola. L’historiador David Íñiguez va relatar la creació i les accions de la Columna Macià – Companys, formada per combatents d’ERC i Estat Català per lluitar contra el feixisme i posar-se al costat de la democràcia i de la Generalitat de Catalunya. Íñiguez i Francesc Xavier Hernández són coautors del llibre homònim publicat l’any passat per la Fundació Josep Irla.
El portaveu comarcal de les JERC Roger Fuentes explicava el perquè d’organitzar aquest cicle de conferències.

La segona conferència, prevista per l’11 de febrer, analitzarà el cos dels Mossos d’Esquadra i anirà a càrrec de Miquel Sellarès, el qual va ser director de Seguretat de la Generalitat i principal artífex de la creació del nou cos de Mossos d’Esquadra l’any 1983. Pel 25 de febrer les JERC volen fer un debat obert sobre la necessitat dels estats sobirans de tenir o no unes forces armades pròpies. Miquel Escudé i Jaume Fernández miraran de respondre a la pregunta Escudé és el president de la sectorial de Defensa i Seguretat d’ERC i Fernández és historiador.<br />Per últim, el dijous 11 de març, tindrà lloc l’última conferència titulada Sobirania, Seguretat i Defensa en la qual l’especialista en defensa i forces armades Pol Molas explicarà com caldria actuar abans i després de la futura independència per tal de dotar-nos de les eines necessàries en aquests camps i encarar la seguretat nacional per les demandes del segle XXI.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: