Dissabte, 15 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’advocat Sergi Santacana creu que els Monjos i Vilafranca restringeixen el tràmit de papers a immigrants

L’advocat vilafranquí i membre del Col·lectiu Ronda d’assessoria jurídica Sergi Santacana ha criticat quatre municipis barcelonins per restringir als immigrants el tràmit de l’Informe d’Arrelament Social, previ a l’autorització de residència per arrelament.

Santacana és l’autor d’un dictamen sobre la legalitat de les mesures adoptades per alguns ajuntaments en relació als ciutadans estrangers. En aquest dictamen s’ha referit a Santa Margarida i els Monjos, Vilafranca del Penedès, Sant Boi de Llobregat i Cornellà com a ajuntaments que estableixen requisits afegits a la llei per a emetre aquest informe favorable. Santacana ha assenyalat que aquests ajuntaments tenen criteris més restrictius, com exigir la residència al municipi o la participació en una de les seves entitats durant com a mínim sis mesos. Segons ha explicat, els únics requisits legals són acreditar la residència ininterrompuda a l’Estat durant tres anys; la integració en xarxes socials, per exemple, una biblioteca; el domini dels idiomes oficials, i un contracte o oferta de treball. L’advocat apuntava per exemple el cas de Vilafranca i explicava per què els immigrants no ho denuncien.

L’advocat insisteix en que no es poden retallar drets individuals i que el que haurien de fer els ajuntaments és demanar a l’estat que canviï la llei.

Santacana opina que no té sentit pensar que aquestes mesures evitaran que els serveis municipals estiguin menys saturats perquè la gent s’empadrona a un altre municipi i segueix fent servir els serveis del municipi gran.<br />
Precisament sobre l’empadronament, Santacana ha apuntat que cal inscriure tots els qui resideixen de manera habitual en un municipi, també en situació irregular, i ha assegurat que els consistoris "no tenen potestat" per limitar el nombre d’empadronats a cada habitatge, referint-se als pisos pastera.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: