Dimecres, 30 d'abril de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Com evitar la els efectes de la morositat?

L’advocat especialista en dret mercantil i laboral Xavier Arenas explica que la inflexibilitat i la rapidesa són claus per combatre la morositat.

Aquest matí, la Unió Empresarial del Penedès ha celebrat una jornada informativa centrada en la morositat donat que la situació de crisi està fent créixer cada cop de manera més alarmant el nombre d’impagats i de morosos i, en la majoria dels casos, les empreses no coneixen les eines que tenen a l’abast per recuperar els seus diners. L’advocat especialista en dret mercantil i laboral Xavier Arenas ha protagonitzat la ponència ‘Gestió jurídica de la morositat’ i ha respost els dubtes i casos concrets de la quarantena d’empreses assistents. Arenas ha donat tres consignes per evitar problemes d’impagats. En primer lloc conèixer el client a fons, tot encarregant informes comercials que diguin quines propietats i quina situació financera té. Aquesta serà, a més, una eina útil a l’hora de reclamar pagaments quan sigui necessari. En cas que l’empresa es trobi davant d’un morós, recomana, per sobre de tot ser inflexibles i ràpids. No variar terminis de pagament i no tenir vergonya de reclamar judicialment una factura impagada. Al seu entendre "el gran exemple són els bancs, davant d’un deute reaccionen ràpid i sense miraments". En aquest sentit apuntava que hi ha mesures legals que es poden preveure.

El ponent ha afegit que la PIME i l’empresa s’ha d’acostumar, no només a reclamar deutes a un morós, sinó a investigar-lo, perquè aquesta és sovint l’única manera de recuperar els diners.

En casos de deutes de l’Administració, recomana paciència "perquè els Ajuntaments sempre acaben pagant, no sempre són puntuals, però ho acaben fent". I en casos de deutes de clients estrangers, malgrat la dificultat, ha explicat que "des de l’any 2006 hi ha una comissió de seguiment a la Unió Europea que facilita molt les coses i els casos van directament de jutjat a jutjat, obviant consolats i ambaixades, de manera que en l’àmbit de la UE la problemàtica s’ha simplificat molt".

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: