Dimarts, 23 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Es presenta el llibre sobre Sant Fèlix

S’ha presentat a Vilafranca el llibre ‘Sant Fèlix, el romà fet vilafranquí’, un estudi sobre els orígens de la Festa Major de Vilafranca.

<br />L’Ajuntament de Vilafranca, en col·laboració amb Caixa Penedès, ha editat el llibre ‘Sant Fèlix, el romà fet vilafranquí’, escrit per mossèn Josep Maria Juncà , antic vicari de Vilafranca i el periodista Antoni Ribas.

La presentació es va fer aquest divendres passat a l’auditori del Vinseum, amb presència dels autors, del regidor de cultura, Raimon Gusi. representants de Caixa Penedès i l’artista Güido Dettoni autor de la portada.

El llibre, de més de 400 pàgines, és un estudi de la recepció que els ciutadans de Vilafranca fan de la relíquia de Sant Fèlix, de com neix la devoció envers aquest màrtir romà i s’engresca una festa que esdevé festa major de la vila.

Antoni Ribas ens comentava que l’origen del treball s’inicia l’any 1955, quan mossèn Juncà ve a Vilafranca, descobreix la festa i s’interessa per l’origen de les relíquies. Per la seva banda mossèn Juncà encara recorda els sentiments tan especials que li va despertar el primer cop que va veure l’entrada de Sant Fèlix, quan tenia 26 anys. Per això va voler indagar en uns arxius, que els beneficiats vilafranquins no li van deixar furgar.<br /><br />Els autors han fet una tasca de recerca en els diversos arxius en els que s’hi troba recollida informació de i sobre la vila i dels principals protagonistes que té el procés de recepció de la relíquia. La investigació abasta des de mitjans del XVII fins entrat el XIX i el XX.

El treball també recull com creix la devoció i constata les diverses rogatives que es van fer a la vila pràcticament des de l’endemà d’arribar la relíquia. Sant Fèlix va ser el patró de l’aigua i al cap de 76 anys va ser votat compatró de la vila. Junt amb les rogatives s’estudien els textos dels oratoris que des de 1722 van cantar-se, dels goigs  i la imatgeria del sant des de les icones gràfiques impreses a les estampes i les 10 imatges corpòries que s’han fet. <br /> <br />

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: