Dijous, 28 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Zhang Lun a Vilafranca

<br />L’activista xinès Zhang Lun inaugura a Vilafranca una exposició sobre els defensors dels drets humans i explica en primera persona els fets de Tiananmen.<br />

<br />Zhang Lun era un dels estudiants que es van manifestar ara fa vint anys en favor de la democràcia a la Xina. Va sobreviure als fets de Tiananmen dels dies 3 i 4 de juny de 1989, dels quals es commemora avui el vintè aniversari. I, ahir, va ser a Vilafranca per inaugurar  l’exposició<br />"Defensors de Drets Humans: el testimoni obstinat", organitzada per Amnistia Internacional Alt Penedès.<br />No hi ha hagut cap investigació oberta sobre les morts i detencions que es van produir al voltant de les manifestacions de Tiananmen. Amnistia Internacional té dades de més de 50 persones que creu que continuen a la presó per haver-hi participat; aquesta xifra és només una part del nombre real, que les autoritats mai han donat a conèixer. Mai s’ha sabut el parador de com a mínim 30 manifestants que “van desaparèixer” i que se suposa que van perdre la vida. Zhang Lun va ser molt actiu als anys 80 en favor de la reforma i de la democràcia a la Xina i, ara, des del seu exili a França segueix lluitant per la democratització, no només de la Xina, sinó de tot el món. Ahir comentava que el moment actual, en plena globalització, ha de servir per portar la democràcia arreu.<br /><br />L’activista també insistia en què tots els ciutadans ens hem de comprometre per vigilar que la democràcia sigui respectada perquè, com recordava, es tracta d’un sistema molt fràgil.<br /><br />Zhang Lun és, actualment, el president adjunt de la Federació per a la Democràcia a la Xina, que té com a objectiu la defensa dels drets humans en aquest país. Entre els seus projectes, és de màxima prioritat el suport als defensors de drets humans que es troben dins a la Xina, on les autoritats continuen detenint i empresonant a activistes de base. Sembla que la campanya vagi adreçada específicament a aquelles persones que intenten donar a conèixer als mitjans de comunicació i les organitzacions de drets humans estrangeres els abusos que s’hi cometen actualment.<br />

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: