L’Alt Penedès és de les comarques barcelonines on la crisi s’ha viscut amb menys intensitat
Ahir el president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, va ser a Vilafranca en una acte organitzat per la Unió Empresarial del Penedès, justament el mateix dia que es feia públic l’Informe territorial de la província de Barcelona 2009, una publicació que realitza la Cambra i que fa balanç anual de l’evolució econòmica de les 11 comarques barcelonines en què es divideix la província.
<br />Miquel Valls va ser molt realista en la seva intervenció parlant de les conseqüències greus que té la crisi sobre l’economia. L’activitat econòmica a la província de Barcelona es va frenar l’any 2007, i ha caigut el 2008.<br />La xifra d’aturats va créixer el 75,8 % entre el quart trimestre del 2007 i el quart trimestre del 2008 i la taxa d’atur es va situar en el conjunt de la província de Barcelona en l’11,4 % el 2008, pràcticament el doble que fa un any. <br />El president de la Cambra assenyala que la crisi és llarga i complexa i que acabarà comportant canvis profunds.
Valls va assenyalar que , malgrat tot, hi ha empreses que han sabut trobar vies de negoci. També apuntava que Catalunya s’ha caracteritzat sempre per disposar de capital humà emprenedor, i que també la seva situació geogràfica fan preveure una sortida en el futur.
En relació a l’estudi econòmic de la Cambra de Comerç cal destacar que per comarques, dins del grup de les més afectades per la crisi es podria esmentar al Garraf, el Maresme i l’Anoia, amb el major descens percentual d’ocupats. En sentit contrari, l’evolució va ser clarament menys negativa per al Barcelonès, Osona, el Baix Llobregat i l’Alt Penedès. Les comarques més afectades per la crisi en cadascun dels sectors serien aquelles que, partint d’una especialització més elevada, haguessin patit<br />una evolució clarament més negativa que la de la província. Atenent als grans sectors productius, es podria destacar, com a grans afectades per la crisi, al Berguedà i el Vallès Oriental al sector primari; al Berguedà, el Garraf, el Maresme i l’Anoia a la construcció; a l’Anoia, el Bages, el Vallès Oriental i l’Alt Penedès al sector industrial; i al Garraf, especialment, en el cas dels serveis.