Dissabte, 30 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Alt Penedès elabora un protocol per detectar i prevenir els maltractaments a la gent gran

Aquesta setmana s’ha celebrat el dia internacional contra els maltractaments a la gent gran, i en el marc d’aquesta data em volgut conèixer que s’està fent a la comarca per lluitar contra els maltractaments a la gent gran.

En aquest sentit, ja des de finals de l’any 2008 es va començar a treballar en aquesta qüestió, buscant els mecanismes efectius que permetin detectar i actuar en casos de maltractament a la gent gran. Com explica Nati Santacana, tècnica de la regidoria de Gent Gran de l’Ajuntament, no es disposa de dades estadístiques fiables, però es parla d’entre el 3% i el 5% de gent gran que podrien patir maltractaments. Santacana comentava que s’està treballant en un protocol a nivell comarcal, així com una comissió de treball per tractar aquestes qüestions.
En aquests moments hi treballen tècnics de l’Hospital Comarcal, el Consell Comarcal, l’Àrea Bàsica de Salut i l’Ajuntament de Vilafranca. La voluntat és tenir eines sobretot de cara a la prevenció.<br />D’altra banda, des de la regidoria de la Gent Gran es treballa també, com cada estiu, de cara a prevenir els riscos que implica l’arribada de la calor. Montse Gené, treballadora social de la regidoria de la Gent Gran, comentava que aquest col·lectiu és un dels que es considera de risc amb les oandes de calor, i que cal tenir presents algunes precaucions.

Parlava per exemple de controlar la temperatura a l’interior de les llars, tenint les finestres tancades en les hores fortes de calor, utilitzar en la mesura del possible ventiladors o aires condicionats i refrescar-se i hidratar-se, tant a casa com quan se surt al carrer. És també important protegir-se del sol directe sobre tot al sortir al carrer.

És recomanable procurar fer activitat física en els moments de menys calor, i fins i tot limitar a l’estiu aquesta activitat, tot tenint cura també de l’alimentació, que ha de ser equilibrada però evitant certs aliments o begudes que poden provocar precisament problemes en èpoques de forta calor.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: