Impuls al procés definitiu per aconseguir la indicació geogràfica protegida del Gall del Penedès
Al Consell Comarcal de l’Alt Penedès es va escenificar ahir a la tarda l’inici del procés definitiu perquè la indicació geogràfica protegida, IGP, del Gall del Penedès sigui una realitat en els propers temps.
Les parts implicades han segellat un informe que ara presentaran a la Generalitat, després a l’Estat i finalment a la Unió Europea. Fins que no arribi en aquest darrer destí passaran uns cinc mesos, un termini en què ja es podrà utilitzar de forma provisional la marca i el logotip IGP Gall Penedès i, alhora, es constituirà el Consell Regulador que haurà de controlar-ne tots els processos d’elaboració i criança.
L’Associació de Criadors de la Raça de Gallina Penedesenca ha mostrat la satisfacció perquè aconseguir l’IGP ja és qüestió només de poc temps, i tots els processos ja s’han posat en marxa. Els criadors han destacat un cop més les particularitats del Gall del Penedès, un gall de criança lenta, sacrificat com a mínim en setze setmanes, a diferència del pollastre convencional. Les característiques més importants són les gustatives.
És un producte més car, però en aprofitar-se tot, entre la dicotomia qualitat preu no hi ha dubte que resulta bé de preu. Per exemple: el fetge, per al paté, o la pell del coll, per a fer llardons. Els criadors assenyalen que el distintiu els donarà prestigi i promoció. Això darrer és el que reconeixen que els manca. S’espera que el Gall del Penedès pugui ser més present en molts dels plats de restaurants del país.