Dimecres, 17 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca lliure de bosses arriba als establiments

L’ajuntament posa en marxa la campanya “Vilafranca lliure de bosses”.

Ja s’ha posat en marxa la campanya “Vilafranca lliure de bosses”, que busca la conscienciació i sensibilització a l’entorn de la problemàtica específica de les bosses de plàstic. L’objectiu és promoure la participació ciutadana i del sector comercial per reduir el consum de la bossa d’un sol ús i prevenir els problemes que acompanyen la producció i el consum d’aquest envàs com a símbol de la cultura d’utilitzar i llençar. La Joana Galindo, que treballa en una botiga de fruites i verdures, afirma que la gent demana bosses constantment i considera que, amb aquesta campanya, els clients es poden anar acostumant a no fer-ho. Galindo comentava, d’altra banda, que estalviar bosses de plàstic no és més que retornar a costums d’abans, com sortir a comprar amb el carret o portar la bossa de roba del pa.

<br />Les bosses de plàstic estan fetes de petroli, un recurs no renovable i costós. Suposen un 2,3% del total de la brossa, triguen uns 500 anys a descomposar-se i llençar-les afecta la fauna terrestre i aquàtica. <br /><br />A Vilafranca en consumim més de 77.000 en un sol cap de setmana. Aquests impactes es poden reduir substituint la bossa de plàstic per altres sistemes reutilitzables. Per aquest motiu, el lema de la campanya és “Evitem les bosses de plàstic. Hi ha alternatives”. Així, durant el mes de novembre, els comerços d’alimentació distribuiran uns carnets entre els seus clients i cada vegada que vagin a comprar i no demanin bossa, els posaran un gomet. Un cop completin el carnet, podran anar a l’Oficina d’Atenció Ciutadana a buscar una bossa-clauer plegable per anar a comprar. En aquest sentit, l’Ajuntament de Vilafranca, en l’ordenança fiscal sobre la taxa de la brossa per al 2009, ha aprovat una bonificació del 10% per als comerços d’alimentació que substitueixin les bosses de plàstic per bosses compostables o de paper. També es preveu una bonificació del 5% per als comerços que facin pagar les bosses de plàstic o que en bonifiquin l’import en cas de no utilitzar-les. <br />La campanya, organitzada per l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, compta amb el suport de la Mancomunitat Penedès Garraf i de l’Agència de Residus de Catalunya. La campanya forma part del paquet de mesures acordades en matèria de residus entre l’equip de govern de l’Ajuntament de Vilafranca i el grup municipal d’ICV-EUiA per donar suport als pressupostos d’enguany.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: