Dissabte, 23 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Produir un quilo de raïm de 10 graus costa com a mínim 67’05 pessetes segons un estudi de l’Associació de Viticultors del Penedès

L’organització agrària ha fet un estudi del conjunt de costos de producció que intervenen en el cultiu del raïm, que enguany mostra un increment molt important.

La verema 2008 es caracteritza per un important augment de costos a causa, bàsicament, de dos factors: la puja del preu del gasoil, que afecta el combustible del tractor però també el preu dels fertilitzants i material divers, així com la lluita contra el mildiu fruit de les llargues i continuades pluges de primavera. Això ha dut l’Associació de Viticultors del Penedès a realitzar, per primera vegada, un estudi d’aquest tipus com explica el seu president, Francesc Pascual.

Tan sols la lluita contra el mildiu ha representat un increment d’entre 2’5 i 4’2 pessetes per quilo, xifra generalista i que variarà respecte l’estratègia de lluita que hagi fet servir cada viticultor.<br />Posats a quantificar, l’estudi ha continuat amb el conjunt de costos que intervenen en el cultiu del raïm tenint en compte les característiques d’una “finca tipus” del Penedès. Així, parlem d’una explotació d’unes 25 hectàrees emparrades a dos nivells i amb un marc de plantació d’aproximadament 2.700 ceps per hectàrea.

<br />Així, el preu mínim per produir un quilo de raïm de 10 graus són 67’05 pessetes, comptant que tant el despampolat com la collita es fan de manera mecanitzada. Si es fan manualment, puja a 76’39 pessetes el quilo de 10 graus.<br />L’estudi també calcula el cost d’una aclarida de raïms per tal d’ajustar producció o millorar qualitat que encareix 2’4 pessetes el quilo, fins a les 78’79 pessetes.<br />Si a aquests costos sumem els interessos del valor del terreny, concepte que es contempla en qualsevol estudi econòmic, el valor de producció creix fins a 95’39 pessetes el quilo de raïm.<br />El president de l’Associació de Viticultors del Penedès, Francesc Pascual, confia que cavistes i elaboradors reconeguin aquest esforç econòmic.

Des de l’Associació de Viticultors del Penedès recorden que, com sempre, els viticultors han posat el seu millor esforç per aconseguir una matèria prima de qualitat i la verema, llevat d’alguna excepció, és totalment normal.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: