Diumenge, 21 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Comença la festa major

A les dotze del migdia, puntualíssimament, començava la tronada que donava inicia a la festa major.

La tronada ha estat llarga des que els administradors l’han encès i fins que el públic que hi havia concentrat al començament de la rambla de Nostra Senyora i a la Plaça del Penedès ha arrencat a aplaudir.<br />El canvi d’ubicació de la tradicional tronada a causa de les obres de l’aparcament soterrat a la Rambla de Sant Francesc no ha fet perdre gens d’emoció als cinc responsables de la festa major de Vilafranca que arrencaven d’aquesta manera els cinc dies que els esperen.<br /><br />L’emoció i l’alegria per començar la festa formen part del moment que envolta la tronada. No només per als administradors, sinó també per a tots els vilafranquins i vilafranquines. I també, especialment per als membres dels balls.<br /><br />La tronada donava inici a la cercavila, encapçalada pel Drac de Vilafranca i els Diables. I poc a poc, han anat desfilant tots els balls que havien de recórrer un trajecte relativament curt fins a arribar a la Plaça de la Vila.<br />Al llarg de la cercavila, hem pogut parlar amb alguns balladors ja que hi ha novetats respecte molts del balls de la festa major de Vilafranca. Per exemple, els nans estrenaven una rèplica molt més lleugera del nan del Quique dels “cavallitos”.<br /><br />D’altra banda, els capgrossos pagesos, l’Humbert i la Roseta, celebren en guany el seu quarantè aniversari.<br /><br />També les panderetes celebren els 40 anys aquest 2008 des que un grup de noies les van impulsar l’any 1968. En els propers dies parlarem d’altres aniversaris i commemoracions dels diferents balls de la festa major, a més, evidentment, del seixantè aniversari dels Castellers de Vilafranca.<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />2008-08-29-m<br />TRONADA 3<br /><br />Per cert, que aquesta primera cercavila de la festa major 2008 ha deixat algunes curiositats.<br />D’entrada, just abans de la tronada, els Amics del Drac han convocat a totes les persones que tenien la samarreta del Drac o bé les de la festa major que tenen el drac com a protagonista per a fer una fotografia de grup.<br />La convocatòria ha estat seguida per un centenar de persones aproximadament, sobretot canalla.

D’altra banda, els Castellers de Vilafranca han fet el pilar de set amb folre davant de la Farmàcia Miralles, al carrer de la Cort. El motiu és que el farmacèutic i membre de la colla Eloi Miralles ha descobert una placa amb la frase “En aquest indret històric, l’antic cap de creus, els Castellers de Vilafranca hi van carregar i descarregar el cinc de vuit, el quatre de vuit amb l’agulla, la torre de vuit amb folre i el pilar de set amb folre a la cercavila del dia 29 d’agost dels anys 2004, 2005, 2006 i 2008”. Els verds van acompanyats aquesta festa major per una delegació de castellers de les colles de Xile.<br />També Xicots i Falcons han fet les seves construccions durant la cercavila i en entrar a la Plaça de la Vila.<br /><br />Una part molt important de la cercavila i també de les processons és la banda de música. Aquest any venen de Baviera. Es tracta de la Blaskapelle Höhenkirchen-Siegestbrunn, una formació que vesteix de forma tradicional i que compta amb músics de totes les edats, encara que la majoria són joves.<br />La banda ha estat presentada aquest matí davant de Caixa Penedès i els seus integrants han fet un obsequi amb el seu escut als responsables de l’entitat d’estalvi penedesenca, que són qui els patrocinen. Allà mateix han interpretat alguns temes, inclosa una dansa de festeig típica (9’20”)<br /><br />La banda està integrada per 120 músics repartits en tres formacions: Banda Simfònica, Banda Juvenil i Gran Banda de Vent. A Vilafranca han vingut una seixantena de músics. Tenen un repertori molt ampli que va des de la música tradicional de la seva terra fins al pop i el rock més actuals.<br />Durant la presentació han fet temes tradicionals.

Als concerts de les tardes i les nits al pati de l’Estalella, el repertori serà molt més variat.<br /><br />Els administradors van valorar, a l’hora de triar la banda, que feia força temps que no venia una formació de fora i per això els van triar a ells. El que està clar és que no deixen de tocar en cap moment.

D’altra banda, la festa major popular també ha iniciat les seves activitats durant aquests dies. Tot començava aquest matí a quarts de deu a la barraca que han instal·lat a la Plaça Jaume I. Allà hi havia previst un esmorzar popular per als balls en el qual han participat unes quaranta persones.<br />La festa major popular és una iniciativa dels col·lectius de l’esquerra independentista que ja fa anys que funciona amb la programació d’actes, sobretot concerts, alternatius. Però, enguany, tenen un espai fix al centre de Vilafranca al qual li volen donar continuïtat.<br /><br />6’14” – 6’35”: Xavi Cols (Coordinadora Esquerra Independentista): I aquest… ??<br /><br />La festa major popular comptarà amb més activitats durant la festa.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: