Diumenge, 5 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Figueras recull en un llibre la seva experiència com a voluntari arran de la catàstrofe del Prestige

 Coincidint amb el cinquè aniversari de l’incident del petroler Prestige que va provocar una marea negra davant les costes gallegues, Josep Figueras publica el llibre Mareas negras, mareas blancas.

El volum, escrit en col·laboració amb el periodista Xavier Poza, i editat per El Andén, una editorial de recent creació, es publica simultàniament en castellà i gallec. Amb pròleg de Suso de Toro i epíleg de Manuel Rivas, el llibre es presenta primer a Muxía.

En una entrevista al magazín La Plaça, Josep Figueras ha explicat que el llibre neix arran d’un consell de Suso de Toro que li va dir que ell tenia una història per explicar. En aquell moment, Figueras va optar per enregistrar de veu els seus records i fins ara, no ha fet realitat el seu somni de veure publicat el llibre.

A Mareas negras, mareas blancas, Figueras recorda els primers dies, la seva conversa amb el Rei a la platja de Muxía, l’arribada de l’allau de voluntaris i la creació de la coordinadora, el declivi del fenomen i també intenta explicar el triomf electoral del PP a Muxía, poc després de l’incident.

 

En les darreres eleccions municipals el PP i els socialistes van empatar a 6 regidors i també va sortir escollit un regidor del BNG i segons Figueras, ara es respira un altre aire al poble.

El vilafranquí també aborda el paper d’Europa, les protestes de Nunca maís, els homenatges posteriors i acaba amb una reflexió, 5 anys després, on es pregunta si realment vam aprendre i estem protegits davant un accident similar, tant a Galícia, com a Catalunya. Figueras, que va crear la ONG mediambiental Voluntaris sense fronteres, creu que no i és molt crític amb la classe política.

 

Josep Figueras i Xavier Poza presenten Mareas negras, mareas blancas, demà a la Llotja de Muxía, a Galícia, acompanyats per Suso de Toro i Manuel Rivas. Inicialment el llibre ha sortit en castellà i en gallec, però l’editorial no descarta una edició en català.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: