Dijous, 23 de Setembre de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’equip de govern del PSC aconsegueix el suport de la CUP i d’ICV per aprovar les ordenances fiscals

Dimarts es va celebrar ple ordinari a l’ajuntament de Vilafranca. Un ple que contava en el primer punt de l’ordre del dia amb el capítol de l’aprovació de les ordenances fiscals i preus públics per a 2008, és a dir els impostos i les taxes que pagaran els vilafranquins l’any vinent.

La regidora d’hisenda, Maria Batet, va destacar l’alt nivell de diàleg amb tots els grups municipals, amb un exercici per tal d’arribar a acords. La proposta inicial de l’equip de govern era la d’aplicar un 2’2% d’increment, que correspon a l’IPC interanual , com s’ha vingut fent des de fa molts anys. Hi havia una excepció que es plantejava per la taxa de recollida de les escombraries, amb un increment del 10% i que desprès de les negociacions es va situar en el 5%. En aquesta qüestió Batet va assenyalar que la taxa té realment un cost molt més elevat que s’haurà d’assumir des de les arques municipals. En resum va parlar d’una proposta continguda d’augment de taxes perquè al final de l’any l’IPC real superarà amb molt el 3%. Per la seva part CiU va presentar una esmena amb l’objectiu que els impostos que afecten directament les persones quedessin congelats, sense cap augment, com el cas de les llars d’infants, o la brossa. També proposaven bonificacions a les empreses per l’IAE en cas de rendiment negatiu. El regidor Aureli Ruiz va reconèixer que algunes de les seves peticions havien estat recollides per l’equip de govern, per exemple l’exempció de la taxa de la brossa a jubilats, pensionistes i aturats de llarga durada. Però va parlar d’un model alternatiu de CiU en la gestió de Vilafranca, i va valorar que la congelació d’impostos que proposaven podia suposar una minva en la recaptació de 180 mil euros, xifra que va considerar acceptable per les arques municipals. Les esmenes van ser rebutjades pel PSC, la CUP i ICV. El regidor d’ICV, Bernat Villarroya, va condicionar el seu vot favorable a l’aprovació, com a darrer punt de l’ordre del dia, d’una moció que presentava el seu grup plantejant la necessitat de fer un pla de xoc per millorar la recollida, el tractament i l’eliminació de residus. El pla de xoc es va aprovar , tot i exposant que ja s’està elaborant un estudi que determinarà quines són les necessitats de Vilafranca en aquest sentit. Per la seva part el regidor republicà Pep Quelart es va mostrar favorable a l’increment de l’IPC però va exigir que també s’apliqués a la taxa d’escombraries, denunciant la situació de monopoli de l’empresa que ho gestiona. Des del PP, Josep Ramon, va manifestar el seu vot contrari, recordant que la seva formació política ha denunciat de fa anys un excés recaptatori, especialment en les taxes de construccions i llicències d’obres. Per la seva part des de la CUP, Xavier Navarro, va agrair el nivell de diàleg de l’equip de govern, i va destacar les millores incorporades per la CUP a les ordenances. Per exemple baixar del 10 al 5% la brossa, i condicionat també aquesta decisió a una partida pressupostària per l’any vinent de 360 mil euros destinada a millorar la recollida selectiva. Navarro va destacar també la gratuïtat de les llars d’infants per a les famílies que tinguin uns ingressos inferiors als 10 mil euros a l’any, o el retorn de l’import de la matrícula a les famílies una vegada comencin a fer servir el servei. Finalment les ordenances es va aprovar amb els vots a favor del PSC, la CUP i ICV, i els vots en contra de CIU, PP i ERC. En el ple d’ahir també es va aprovar la proposta de l’equip de govern d’una agenda del Pla d’Urbanisme, que comporta la suspensió de la tramitació dels plans urbanístics.  Des de CiU i la CUP van aprovar la mesura tot i recriminant a l’equip de govern que no l’hagués aplicat durant l’anterior mandat, quan l’havien reclamat reiteradament. També, i com acostuma a ser habitual , abans d’iniciar el ple l’alcalde va presentar als regidors del consistori les cinc persones escollides per responsabilitzar-se de l’organització de la festa major de Vilafranca l’any vinent. Marcel Esteve, va presentar un a un a tots els regidors i als administradors, Teresa Cuscó, Foix Huguet, Marc Parés, Jaume Roig i Roser Surià.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: