Diumenge, 19 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Aquesta setmana comença un programa pilot de detecció precoç de càncer colorectal a l’Alt Penedès

L’Institut Català d’Oncologia inicia un programa pilot de detecció precoç del càncer de còlon i recte entre la població de la nostra comarca, exceptuant Vilafranca.

El programa de detecció precoç del càncer colorectal va adreçat a homes i dones de 50 a 69 anys. Es va iniciar a l’àrea de l’Hospitalet de Llobregat l’any 2000; el 2004 es va fer una prova pilot a Vilafranca i ara s’amplia a tot el Penedès, sent la primera vegada que s’estén a una zona rural. Des de L’Institut Català d’Oncologia calculen que el programa estarà implantat a tot Catalunya l’any 2010.

Entre finals d’aquesta setmana i principis de la vinent, els homes i les dones d’entre 50 i 69 anys de la comarca rebran una carta explicant en què consisteix el programa. Per participar, han de retornar l’enquesta que s’inclou i unes setmanes més tard, rebran el material per fer la prova, que és totalment gratuïta.

La prova la fa cadascú a casa i consisteix a detectar sang a les deposicions, una sang que no s’aprecia a simple vista. Les mostres de femta es poden recollir de manera fàcil a casa, seguint el full d’instruccions que acompanya la carta, i s’envien a l’ICO en un sobre franquejat. La responsable del programa, Gemma Binefa, ha explicat al magazín La Plaça com un cop analitzades, s’informa als participants.

De tota manera, segons ha precisat Binefa si es troben indicis de sang no significa que es pateixi un càncer, i en la majoria de casos es detecta una alteració benigna. De fet, el 94% de les persones que han participat en les proves pilot fetes fins ara han obtingut un resultat normal.

El càncer de còlon i recte és una malaltia freqüent a partir dels 50 anys. És el segon càncer més freqüent entre les dones i el tercer entre els homes, i s’estima que es diagnostiquen 4.000 casos nous a Catalunya cada any.

Tot i això, si es detecta en una fase inicial és més fàcil de tractar i que es pugui curar. Per això, en el magazín La Plaça Binefa ha insistit en demanar una àmplia participació.

El càncer de còlon i recte pot desenvolupar-se durant mesos sense produir cap molèstia, i per això és important detectar-lo abans que apareguin aquestes molèsties.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: