Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Cada dimecres i divendres, s’elaboren bunyols de Quaresma

El bunyol és l’elaboració de pastisseria típica de la Quaresma, període de 40 dies que va començar el 21 de febrer. De totes les celebracions pastisseres, la Quaresma és de les més llargues: comença el Dijous Gras i acaba amb l’arribada de la Pasqua.

El bunyol és una massa de pasta feta amb farina, ous, mantega o llard i aigua que es fregeix en oli. Generalment són rodons amb un forat al mig, encara que qualsevol forma relativament semblant també es pot considerar un bunyol.

En trobem de dos típus, els de vent i els de l’Empordà, com ha explicat el pastisser vilafranquí, Ezequiel Martí, al magazín La Plaça.

 

La demana més alta de bunyols es produeix en els primers dies de la Quaresma i en els últims. Antigament, durant aquests 40 dies tampoc es menjava xocolata perquè es deia que era una menja de negres i infidels.

 

La Quaresma és temps de rigor i austeritat que es trenca el 19 de març, per Sant Josep, quan és costum menjar crema catalana. Martí explica que l’orígen es remunta a l’excés de llet d’aquesta època, quan les vedelles i les ovelles ja havien acabat d’alletar.

 

Aquestes tradicions, anècdotes gastronòmiques i receptes les trobareu a Pastissaria, el magazín gastronòmic que Pastisseria Martí publica mensualment. Aquest fulletó, redactat pel mateix Ezequiel Martí, arriba cada mes a 300 clients a través del correu electrònic.

Aquest març, Pastissaria ha arribat al número 10 i el mes vinent Pastisseria Martí celebra el desè aniversari.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: