Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Veus de dones II recull 15 testimonis de dones que expliquen com van viure el franquisme

El Pla per la Igualtat de l’ajuntament de Vilafranca publica Veus de dones II. El franquisme a l’Alt Penedès escrit per la vilafranquina Belén Moreno, doctora en Història i professora de la Universitat Autònoma de Madrid.

El llibre permet seguir el testimoniatge de quinze dones que viuen a Vilafranca i comarca, nascudes entre 1927 i el 1948. Són dones de diferents edats i de diferents ideologies que expliquen, en primera persona, com van viure aquest període històric. Les protagonistes del llibre expliquen que van patir o viure el franquisme de maneres molt diverses: des de la resignació a la repressió, passant pel dolor, les dificultats, la misèria, el treball, l’esperança o la submissió.

Són diferents mirades d’una sola realitat i d’una mateixa comarca, com ha explicat Belén Moreno al magazín La Plaça.

 

A diferència del Veus de Dones I, editat el 2003 i que abarcava la II República i la Guerra Civil, aquest volum s’estén al llarg d’un període molt més llarg, 40 anys, però al mateix temps, molt més estàtic i uniforme. Així, durant el franquisme es produeix un important retrocés en les millores aconseguides durant la República i s’imposa l’adoctrinament del règim a través de la Sección Femenina i de l’ església.

 

La norma indica que les dones s’han de quedar a casa fent el paper de bones mares, esposes i catòliques i les que es rebel·len, ho paguen car com li passa a la dona que tanca el llibre.

A través del testimoni d’aquestes 15 dones també descobrim la minsa oferta de lleure i cultural de l’època, limitada al cine del diumenge, el ball del Casal, les excursions o a les activitats sorgides de l’Acció Catòlica, on es van conèixer moltes parelles.

A les cases, en general, de política es parlava poc i una altre característica comuna de l’època és que les diferències de classe es marcaven molt. Fins al punt que moltes dones ho recorden amb dolor, com explica Moreno.

 

La presentació de Veus de dones II tindrà lloc a les 7 d’aquesta tarda, al Saló de Sessions de la Casa de la Vila, i anirà a càrrec de l’historiador i professor de l’IES Eugeni d’Ors Jordi Vidal . L’acte comptarà també amb la lectura de diferents fragments del llibre a càrrec de Sílvia Amigó, escriptora i gestora cultural.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: