Divendres, 29 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El canvi climàtic i la vinya

Els estudiosos de la viticultura estan atents al possible canvi climàtic i als seus efectes sobre la vinya. Actualment es comença a acceptar que hi ha canvis més profunds del que és habitual en el comportament del temps, malgrat que no tothom està d’acord amb la idea de que el canvi climàtic sigui una realitat. Està previst, per exemple, que aquestes properes setmanes siguin molt caloroses pel mes de novembre.

Les oscil·lacions del clima són habituals al llarg del temps però, actualment, hi ha més opinions que accepten que aquestes oscil·lacions són ara més profundes. Malgrat que la qüestió del canvi climàtic s’hagi de veure en perspectiva, el que està clar és que hi ha un escalfament de les temperatures poc habitual. Per aquest motiu, els estudiosos de la viticultura estan atents als possibles efectes que tinguin les oscil·lacions del clima sobre la vinya. Hi ha alguns efectes que ja s’han començat a veure i altres que potser sorgiran més endavant, tal com explica el responsable d’assessorament vitícola del Departament d’Agricultura Ramadera i Pesca Agustí Villarroya. Ja fa més de deu anys que s’estudien aquests possibles efectes del canvi climàtic sobre la vinya. Els estudis sobre aquest tema van començar a Alemanya i s’han anat estenent per tot arreu. Estudis fets a França, Alemanya, o els Estat Units, detecten que les zones límit per al cultiu de la vinya estan variant, desplaçant-se cap a latituds més allunyades de l’equador, i obliguen els viticultors a canviar de varietats a causa dels canvis climàtics. L’augment del diòxid de carboni a l’aire és un altre element que influeix en els vegetals, augmenta la fotosíntesi i la producció de la planta mentre li escurça el temps de vida.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: