Dissabte, 13 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Unió de Pagesos és contrària a l’ arrencada de vinya com a pas previ a la liberalizació total

El sindicat agrícola considera que, a la pràctica, la comissària europea d’Agricultura proposa una liberalització plena del sector per al 2013 i això creuen que resultaria nefast per al sector vitivinícola català. Tot i que es mostren d’ acord en que cal una reforma en profunditat de l’ actual OCM, i comparteixen l’ anàlisi que fa la Comissió, troben irracional que Brussel·les proposi reduir excedents promovent l’ arrencada de 400.000 hectàrees de vinya.

El responsable nacional del vi d’Unió de Pagesos, Joan Santó, va afirmar divendres passat a Vilafranca que si l’ arrencada comporta una plena liberalització, ja es pot plegar.

El sindicat no rebutjaria una arrencada raonada, però considera que es dóna massa protagonisme a una mesura que de tirar endavant s’ enduria el 40% del pressupost total de l’ OCM.

Pel sindicat, l’ abandonament definitiu de la vinya hauria d’estar condicionat per la Unió Europea.

A tall d’ exemple, expliquen que l’ actual OCM ja ho permet però que mentre que a Espanya una hectàrea es paga a 6.000 euros, a França es cotitza a 50.000 euros, creant discriminació entre els viticultors dels diferents estats membres.

Unió de Pagesos també adverteix que no es pot aplicar una arrencada d’ aquesta envergadura sense resoldre abans el problema de les vinyes il·legals, que segons càlculs aproximats generen uns 9 mil quilos de raïm.

En resum, afirmen que no poden acceptar de cap manera aquesta reforma que és la opció menys dolenta però és dolenta i no és altra cosa que la transició cap a la liberalització total.

La liberalització plena que propugna Brussel·les per al 2013 es traduirà, segons els responsables de la Unió de Pagesos, en la concentració del sector mentre que els petits i mitjans viticultors hauran de plegar.

També es mostren en contra de la proposta de traspassar part del pressupost de l’ actual OCM a desenvolupament rural, perquè creuen que pot desviar-se cap a altres sectors.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: