Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Es representa La Verbena de la Paloma al Casal

Al Casal es va viure ahir una nit de Zarzuela. Concretament es va poder veure la representació de La Verbena de la paloma, una obra inscrita dins l’anomenat Génere chico i que fa

Amb La Verbena de la Paloma el Casal inaugurava el Fossar de músics, recuperat recentment gràcies a les obres de millora de l’escenari i la platea. Més de 15 músics i 30 artistes formen part de la companyia lírica Siglo XXI que ahir van ser a Vilafranca per representar una de les obres més conegudes dins l’anomenat Gènere chico. Pel que fa al fossar de músics, aquest té unes dimensions d`uns 45 metres quadrats i permetrà que l`orquestra no obstaculitzi en cap moment al públic ja que estaran un metre per sota de la platea, evitant d`aquesta manera les ja habituals molèsties per al públic que assistia a representacions amb músics i director d`orquestra, davant l`escenari.

Aquesta companyia madrilenya ja va representar l’any passat la sarsuela La del manojo de rosas, de Pablo Sorozábal, i el setembre del 2004 va oferir la representació de l’òpera El barbero de Sevilla, de Gioachino Rossini, que va servir per cloure els actes commemoratius del primer centenari del Casal.

Ens situem a un barri castís del Madrid de finals de segle. Dues noies, Susana i Casta treballen en un comerç de la zona i accepten els galanteigs d’un madur boticari, Don Hilario. Aquest afecte no agrada a Julián, enamorat de susana i tot el complia el dia de la Verbena de la Paloma.

Els autors d’aquesta zarzuela van ser Ricardo de la Vega i el maestro Bretón i va ser aclamada per la seva naturalitat, i una precisió en la descripció de les costums de l’època. En el teatre per hores, creat en l’època eren necessàries obres curtes, d’una hora de durada aproximadament, anomenades zarzuelitas.

Aquest gènere es va convertir en popular. En poc temps la producció de les obres curtes va ser immensa.

La verbena d ela paloma es va estrenar al madrileny teatre Apolo el 17 de febrer de l’any 1894.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: