Divendres, 29 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

UVIPE considera que els preus que es paguen al Penedès no són tant diferents dels que s’obtenen a d’

Al Penedès, quan es parla de preu de raïm no es pot generalitzar de forma uniforme per a tota la verema, si no que s’ha de conceptualitzar

Arran de les darreres polèmiques que han sorgit a la comarca i a nivell nacional al voltant dels preus del raïm i el vi, la Unió Vinícola del Penedès (UVIPE) ha fet públic un comunicat que vol fer esment a la necessitat de deixar clar aquest concepte i explicar que al Penedès, quan es parla de preu de raïm no es pot generalitzar de forma uniforme per a tota la verema, si no que s’ha de conceptualitzar en tres línies diferents.

Per exemple, no es el mateix la liquidació d’un quilo de raïm si es porta directament a les empreses embotelladores de la zona que

l’elaboraren elles mateixes el vi per a posar-lo dins d’una ampolla. En conjunt representa aproximadament el 50% del total de la verema. Un segon cas és si l’adquireixen els elaboradors de vi base, el preu habitualment és més baix, però normalment es fixa amb anteriorita. Aquest supòsit seria aproximadament el 15% del total de la verema. Finalment un tercer cas seria si entra a les cooperatives, es liquida posteriorment i acostuma a ser també un preu més baix, tot depenent del resultat de la venda final del vi elaborat. Seria aproximadament el 35% restant de la verema.

En referència concreta als preus del raïm establerts per la verema d’enguany en quasi la majoria de les empreses elaboradores/embotelladores, es dir, les compreses en el punt primer esmentat anteriorment, son; per a les varietats banques tradicionals (macabeu, xarel·lo i parellada) d’entre els 0,27 € i els 0,37 € el

quilo i els 10 graus i entre els 0,60 € i 0,80 € per quilo per la Chardonnay.

Pel que fa a les varietats negres, per l’ull de llebre, les oscil·lacions de preu varien entre els 0,40 € per quilo a partir dels 11,5º, els 0,57 € per quilo a partir de 12,5º. I els 0,65 € quilo a partir dels 13º., i per les varietats del Cabernet Sauvignon, Merlot o Pinot Noir, els preus es troben entre la franja de 0,50 € per quilo a partir dels 12,º. els 0,59 € per quilo a partir de 12,5º. i els 0,65 € per quilo a partir dels 13º.

Segons UVIPE, si es comparen aquests preus amb els d’altres zones vitivinícoles de l’estat espanyol similars, i la producció per hectàrea reglamentàriament establerta i/o autoritzada en cada una d’elles, en la majoria de casos s’observa que al final la rendibilitat d’explotació és més favorable al Penedès.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: