Divendres, 24 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Unió de Pagesos farà dissabte una manifestació a Vilafranca per reclamar a l’administració mesures d

Dimarts a la nit la sala d’actes del Centre àgora es va omplir de pagesos en una assemblea oberta que el sindicat va convocar per exposar les raons de la manifestació del dissabte.

Un any després que el Parlament de Catalunya instés el Govern català a elaborar un pla sectorial per al sector de la vinya i el vi a Catalunya, la proposta que ha presentat el departament d’Agricultura és un seguit de suggeriments sense concreció, basada en una anàlisi del sector parcial, que no contempla ni pressupost ni calendari d’execució. Unió de Pagesos es reunirà amb els grups parlamentaris perquè exigeixin al DARP un veritable pal sectorial per a la vinya i el vi catalans. Ahir a la nit la sala d’actes del Centre àgora es va omplir de pagesos en una assemblea oberta que el sindicat va convocar per exposar les raons de la manifestació del dissabte.

El coordinador comarcal del sindicat, Josep Esteve, destaca que desprès d’un any i mig de la creació de la taula sectorial del raïm i el vi blanc no s’ha pogut arribar a cap acord i que l’administració no s’ha implicat directament en el problema.

L’anàlisi del sector vitivinícola català presentada pel departament d’Agricultura posa en evidència la manca de dades oficials i fiables sobre el sector productor, tant pel que fa superfícies com a produccions; ignora el paper de l’agroindústria; no té en compte les empreses elaboradores privades i falten dades sobre l’evolució del consum. Amb una anàlisi com aquesta, la diagnosi resultant és del tot deficient i porta a l’elaboració d’un pla sectorial que no aborda els grans problemes d’aquest sector.Unió de Pagesos considera que el primer que cal és una anàlisi rigorosa del sector vitivinícola i el compromís ineludible de l’Administració, amb mesures efectives, de garantir el compliment de la normativa que regula el sector, molt especialment les denominacions d’origen.

Segons el sindicat Unió de Pagesos l’Administració hauria de preveure l’articulació urgent d’un pla d’abandonament definitiu de la producció, en el marc de l’actual Organització Comuna de Mercat de la vinya i el vi, i fer propostes concretes de replantejament dels plans de reestructuració de les vinyes.

En relació a la presència de l’administració en la mesa de negociació consideren que és imprescindible perquè es tracta d’un problema greu que afecta un sector de la societat, no només als pagesos.

La crisi en què està immers el sector vitivinícola requereix una actuació decidida del Govern, i aquesta és la demanda que es farà el proper dissabte a la manifestació convocada per Unió de Pagesos a Vilafranca . Productors de tot Catalunya es concentraran a partir de les 10 del matí a la zona esportiva de la capital de l’Alt Penedès i faran una tractorada fins arribar a l’oficina del departament d’agricultura , al carrer del Comerç.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: