Dimecres, 17 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Unes 800 persones i 150 tractors es van manifestar dissabte pels carrers de Vilafranca reclamant que

La manifestació que va ocasionar problemes de circulació pels carrers del centre de la ciutat , va circular davant de les oficines del Consell del Cava, de l’INCAVI i va acabar a l’oficina

Ara fa exactament un any Unió de Pagesos va fer una manifestació amb les mateixes reivindicacions, a la que s’hi va sumar l’Associació de Viticultors del Penedès, i que va tenir un seguiment similar. En el sector, un any més tard , poques coses han canviat. Entre els canvis cal destacar l’ambient més crispat de la manifestació d’aquest dissabte, a la que també s’hi van sumar les altres organitzacions agraries, ASAJA i JARC. Els viticultors apunten a las granes empreses del sector, Codorniu, Torres i , en especial, Freixenet, com les causants del problema de reducció de preus. Mentre les empreses presenten balanços positius en les xifres de negoci, bona part de la pagesia porta tres anys cobrant per sota dels preus de cost de producció. Les crítiques apunten també a la Generalitat.

Joan Santó ho explicava davant Joan Aguado al exigir-li que l’administració ha d’actuar en aquesta situació límit, encara que sembla que els polítics viuen en un núvol i no s’assabenten que la gent està molt descontenta. Els viticultors li van lliurar al director general un manifest criticant el Pla Sectorial de la Vinya i el Vi de Catalunya, presentat recentment, porque consideren que després d’un any i a les portes de la verema , no serveix per solucionar els problemes del sector. Por la seva part Joan Aguado va reconèixer que existeix un problema en el preu que es paga una part del raïm i del vi, però va apuntar que la Generalitat està treballant per sentar les bases que permetin una millora.

Entre algunes de les accions va destacar l’elaboració del registre vitivinícola, que estarà completat el setembre, i la posta en marxa de mesures per millorar els controls, coordinant els inspectores, doblant el número de veedors i instant als consells reguladors a ser estrictes en l’aplicació de los reglaments. La Generalitat també s’ha compromès a fer un control real i efectiu del transport de raïm , most i vi procedent d’altres zones de l’Estat cap a Catalunya.

Abans de la manifestació els representants d’Unió de Pagesos, es van reunir en el Consell Comarcal del Alt Penedès, amb el president, el republicà, Ramon Xena, amb la diputada Marina Llansana i el diputat del Congreso, Josep Andreu.

A la reunió els pagesos van mostrar la seva decepció amb el Govern Tripartit, i en particular amb ERC, per considerar que fan una política més d’oposició que no de govern en el tema del sector agrícola.

Al finalizar la manisfestació Unió de Pagesos va anunciar que la proposta de no collir el raïm fins desprès del 24 d’agost quedava ajornada a l’espera del resultat de la taula sectorial del raim i el vi blanc que hi ha convocada per l’institut del cava per aquell dia. També van anunciat la convocatòria d’una taula similar pel raim negre el mateix 24 d’agost a la tarda, i una assemblea al centre agora també el mateix dia a la nit per determinar les mesures a emprendre , més radicals, si no hi ha acords pels preus mínims.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: