Divendres, 23 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les associacions pageses denuncien la manca de voluntat política de l’administració per resoldre les

El Departament d’Agricultura ha publicat l’Ordre de tancament dels Plans de Reestructuració i/o Reconversió de la Vinya, una situació que ha provocat una nova situació de tensió amb les associacions pageses.

En aquests sentit, tant Unió de Pagesos com Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), han expressat el seu malestar per una decisió que no ha estat consensuada ni parlada amb els productors.

Tot i les protestes dels pagesos durant l’últim any, totes les converses amb els responsables polítics i l’esmena a la totalitat de l’Ordre presentada el 8 d’agost per part d’UP, el Departament d’Agricultura les ha ignorat i segons un comunicat del sindicat es dóna peu al greuge comparatiu amb la resta de les Comunitats Autònomes que sí poden accedir a plans per millorar les seves explotacions, finançats en un 75% per les seves administracions. A Catalunya, el finançament era fins ara del 50%., i passarà a ser del 45% en els ajuts que havien estat concedits. és a dir, molts pagesos que ja havien iniciat actuacions de millora de les seves explotacions hauran d’assumir ara un cost, una part del qual havia d’assumir l’Administració. Es tracta de mesures que encara dificulten més la viabilitat de les explotacions vitivinícoles, que pateixen una gravíssima crisi de preus, com explica la responsable de plans de reestructuració i reconversió de la vinya de JARC, Isabel Vidal.

El responsable nacional del sector del Vi i la Vinya d’Unió de Pagesos, Joan Santó, ha explicat que denuncien també la manca de voluntat política del govern de la Generalitat per resoldre aquestes problemàtiques.

En el comunicat Unió de Pagesos diu que no acceptarà que, tal i com assenyala l’ordre, els viticultors no puguin dur a terme amb ajut les mesures o accions incloses als Plans i encara no iniciades a 1 d’agost, com a conseqüència de la mala gestió de la conselleria.

El sindicat tampoc donarà el seu vist-i-plau a què els joves i els pagesos professionals no puguin sol·licitar ampliacions dels Plans que suposin increment de la seva superfície.

En un sentit similar s’expressa JARC, que mostra el seu rebuig amb la manera d’actuar del departament, amb la reducció dràstica que s’aplicarà a partir de la propera campanya en els percentatges d’ajut per els viticultors. La responsable dels plans de reestructuració de la vinya de JARC lamentava la manca de diàleg del Departament, que des de finals de maig no ha convocat una nova taula sectorial per parlar d’aquestes qüestions, quan s’havia compromès a fer-ho a finals de juliol.

Vidal criticava que l’administració no dona cap suport als professionals de l’agricultura, i que si no arribaven els diners de Brussel·les, calia que el govern català ho cobrís amb recursos propis.

JARC i UP consideren que la problemàtica no és nova, i que aquesta actitud de manca de voluntat i de diàleg, ja es donava amb anteriors governs de la Generalitat i s’ha mantingut en aquests darrers dos anys sense que es vegi un acostament de l’administració a les necessitats i demandes dels pagesos.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: