Dimecres, 29 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La FCAC demana la implicació directa i decidida dels Consells Reguladors i l’administració per assol

Tot i les darreres reunions de la Taula de blancs no s’ha pogut assolir la consecució d’un dels objectius principals que s’havien marcat els seus membres: fixar un preu mínim per al vi

En relació a la proposta de l’Institut del Cava a la Taula de blancs d’oferir 0,27 euros/quilograu, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya considera que la proposta no recull amb exactitud la realitat, perquè representa la d’aquells elaboradors que en campanyes passades ja pagaven als viticultors aquest preu o superior. Per tant, la FCAC creu que aquestes declaracions no són les més encertades atès que no reflecteix el que afecta a la majoria de productors. Ara caldrà veure si la resta d’embotelladors de l’Institut del Cava i els elaboradors de vi base d’UVIPE estan disposats a pagar aquest preu mínim proposat per una part de l’Institut del Cava.

El percentatge de viticultors que perceben el preu anterior no representa ni el 20% del total de productors catalans. Aquestes dades s’han trobat a faltar al Pla Sectorial de la Vinya i el Vi.

Des de la FCAC es considera difícil arribar a un acord de preu mínim per al raïm sense una implicació ferma i decidida dels Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen i de l’Administració.

En el document de la FCAC es presenten tres mesures ja conegudes però que consideren essencials. Que productors i indústria pactin un preu mínim per al raïm i el vi amb Denominació d’Origen, és a dir, que el raïm i vi que es certifiqui com a vi amb destí embotellat com DO sigui compensat a un preu igual o per sobre del preu mínim. També proposen que els Consells Reguladors, sobretot el del Cava, qualifiquin com a DO només aquells vins que s’han pagat amb un preu igual o superior al que marcaria el pacte entre productors i indústria. També seria tasca dels Consells Reguladors liderats per l’INCAVI, posar en marxa el contracte homologat que recomana el MAPA per a la compra-venda de vins de la campanya 2005/06.

Finalment diuen que el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ha d’actuar com a mitjancer entre les parts i fomentar els acords de preus mínims per al bé d’un sector que, tot i que en aquests moments està patint una crisi estructural, pot esdevenir clau per l’agroindústria catalana, ja que una bona entesa facilitarà la consolidació de les empreses i la producció.

A més, el DARP hauria de fomentar aquests acords canalitzant tots els ajuts del sector només per als que subscriguin aquests contractes. El MAPA també està estudiant la seva aplicació.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: