Dimecres, 22 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Unio de Pagesos engega un calendari de mobilitzacions per reclamar al govern mesures per sortir de l

Davant la passivitat del Departament d’Agricultura tot i les reivindicacions del sector viticultor, Unió de Pagesos intensificarà les accions reivindicatives durant l’estiu per exigir al Govern mesures urgents que frenin la greu crisi

El sector del vi i la vinya porta ja més d’un any reivindicant mesures que acabi amb la crisi de preus i ordeni el sector. Els viticultors s’enfronten a diferents problemes. D’una banda la pressió de les empreses elaboradores, algunes grans agroindústries, que esgrimeixen arguments globalitzadors per justificar una davallada del preu del raïm i del vi que compren. D’altra banda els preus sota costos de producció i amb perspectives de continuar davallant i la manca de dades fiables del sector a Catalunya, que es puguin utilitzar per determinar l’existència o no d’excedents.

Unió de Pagesos també critica que les administracions amb competències al sector tenen polítiques del tot inactives, que no vetllen per fer complir la normativa existent.El sindicat exigeix mesures urgents, per tal que s’apliquin abans de la verema, i mesures a llarg termini per frenar l’abandonament de les explotacions vitivinícoles. Unió de Pagesos demana amb caràcter d’urgència, i entre d’altres mesures, que el Departament d’Agricultura obligui els cellers elaboradors a signar el contracte tipus homologat pel Ministeri de compra venda de vi per recuperar el preu del raïm i del vi i una dotació pressupostària extraordinària per fer front als ajuts dels plans de reestructuració o reconversió de la vinya pendents de pagament.

D’altra banda, és necessari que el govern faci una aposta decidida pel control del potencial vitícola, la qualitat i la seguretat alimentària i per un pla de comercialització i distribució del sector vitivinícola a Catalunya.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: